reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Klasická vídeňská roštěná

Recept na klasickou roštěnou ozdobenou vídeňskou cibulkou a kyselou okurkou.


  • 4,5

    53×

    4,4 53

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Vídeňská roštěná se vyznačuje především vídeňskou cibulkou, čili cibulí rozebranou na kolečka a usmaženou dokřupava. Protože si ji zaslouží i jiné maso, třeba krkovice dušená na pivě, přikládám výrobu této geniální a přitom snadné cibulové záležitosti jako samostatný recept. Pevné, i když křehké cibulové kroužky lze bez obtíží vršit na sebe, takže vídeňská roštěná bude rázem jedna z vašich nejvyšších kuchařských kreací.

Zároveň si vídeňská roštěná žádá minutkové hovězí maso, tedy maso bezpodmínečně vyzrálé. Maso se na pánvi upravuje jen velmi krátce, což vylučuje roštěnou z nedávno poraženého zvířete, neboť byste ji neuřízli ani nerozkousali a obviňovali mne ze špatného receptu. Jestliže máte na vídeňskou roštěnou chuť i přes nedostatek vhodného masa, můžete ji připravit i z nevyzrálého roštěnce, ale počítejte s tím, že recept musíte prodloužit o několikahodinovou fázi dušení, tak jako v případě již uvedených dušených roštěnek. Pak ji ale nikdy nemůžete připravit dorůžova.

Z masa nemusíte odřezávat vnější tukovou blánu, snad jen kdyby se vám zdála příliš provokující a nežádoucí. Roštěnky, stejně jako v předchozím případě, na několika místech po okraji nasekněte, aby se na pánvi nekroutily, a rozklepejte je. Po jedné straně potřete plátky masa hořčicí a stejnou stranou je obtiskněte do hladké mouky. Ulpělou mouku nesetřepávejte, mělo by jí na mase zůstat celkem dost.

V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a poměrně zprudka, i když ne na plný příkon, maso osmahněte dozlatova. Nejprve ho vložte do oleje moučnou stranou, po třech až čtyřech minutách obraťte a pokračujte v opékání stejnou dobu i na druhé straně. Zatím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.

Maso vyjměte z pánve a dejte zatím stranou. Připálené zbytky ze dna pánve zlehka vytřete papírovou utěrkou, přilijte zbývající olej a vhoďte pokrájenou cibuli. Krátce ji poduste doměkka, ale nenechte ji nijak zásadně změnit barvu. Zalijte vínem a nechte ho odpařit, dokud nebude pánev téměř suchá. Přilijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Osolte a opepřete podle chuti.

Do tohoto základu omáčky vložte maso, opět pomoučněnou stranou dolů. Opečená mouka se začne uvolňovat a zahustí šťávu, což je rozhodně trik hodný pokrmu s Vídní v názvu. Lehce povařte 3 minuty, občas protřeste pánví. Roštěnky by měly zůstat uprostřed propečené jen dorůžova, pokud vám ale jistý stupeň nedodělanosti vadí, povařte je o pár minut déle.

Vídeňskou roštěnou přeneste na talíř a zalijte omáčkou. Na maso rozdělte cibulku a někam poblíž také umístěte vějířek z kyselé okurky. Jako příloha se zcela určitě hodí opékané brambory

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí
Zdroj: Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí, vydal Smart Press, 2012

Tato kniha Vás naučí, jak se zbavit ostychu v řeznictví, jak si říct o ten nejlepší kus na guláš a jak poznat, které maso je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasická vídeňská roštěná

    Celkový počet komentářů: 4
    • Antonín
      Antonín

      Kurvy americký !!!

      Kurvy americký. Nepočítám jen Vietnam ale to je plno států kde tady ti Ušáci válčili ale hlavně kradli !!!! Smrt USA a všem kdo jim pomáhá !!!

      16.02.2019 11:47:04

    • Daninek
      Daninek

      Dobrý den,
      píšete, že přikládáte jako samostatný recept výrobu oné pochoutky - cibulky, ale četla jsem to snad 3x, ale nikde to nevidím. Asi ty kroužky udělám klasicky.... Myslela jsem, že znáte nějaký zcela jiný postup či přípravu.

      07.09.2016 22:45:56

      • mava
        mava

        Re: CIBULKA

        resil jsem stejny problem, az se mi podarilo najit original tohoto receptu na apetitu .. :)

        http://www.apetitonline.cz/tip y-triky/4013-recept-na-vikend- videnska-rostena.html

        vc. cibulovych krouzku:

        Oloupejte jednu větší cibuli a nakrájejte ji na kolečka silná jen 2–3 mm. Jednotlivá kolečka rozeberte na prstýnky. V misce promíchejte 100 g hladké mouky a špetku soli. Přidejte kroužky cibule a důkladně je v mouce obalte. V malém kastrůlku rozehřejte olej, mělo by ho být aspoň 3–4 cm na výšku. Jakmile okamžitě zpění, když do něj vhodíte špetku mouky, můžete začít smažit. Naberte do hrsti cibulové prstýnky a vyklepejte z nich přebytečnou mouku, pak je přeneste do oleje a ihned promíchejte třeba vidličkou. Nechte chvíli smažit do zezlátnutí, občas zopakujte promíchání. Pozor, aby se cibule nepřipálila, jakmile dosáhne tmavě hnědé barvy, chutná nepříjemně hořce. Usmaženou cibulku vyjměte malým cedníkem nebo děrovanou lžící na talíř vyložený papírovou utěrkou – ta odsaje přebytečný tuk – a pokračujte ve smažení zbývající cibule. Vídeňskou cibulku servírujte lehce vychladlou, bude křupavější.

        06.01.2017 13:00:11


    • lednimedvidek
      lednimedvidek

      Dobré, ale

      když se dělá více kusů masa, než se vejde na běžnou pánev, tak se ta hořčice spálí. Takže jsem musela olej s výpekem spláchnout a pak postavit chuť omáčky na vývaru a nové hořčici. Jo, víno jsem nahradila pivem a taky to bylo moc dobré. Zařazuji do jídelníčku.

      04.09.2016 12:39:45

    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Klasická vídeňská roštěná

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.