Klasická pórková polévka

45 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 245471x
Recept na klasickou pórkovou polévku.
Komentáře receptu 47
Uvařil jsem to (Recept vařilo 51 lidí)


Postup přípravy receptu

Pórek a brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky.

V polévkovém hrnci rozehřejeme olivový olej a zprudka orestujeme pórek s kmínem. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory, majoránku, sůl, pepř, masox. Pórkovou polévku přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut. Ke konci vaření můžeme polévku zahustit instantní jíškou, ale není potřeba.

Klasickou pórkovou polévku podáváme teplou a nejlépe s čerstvým pečivem.

Langerova autor receptu:

Klasická pórková polévka

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

na porce
4,2
skvělý recept
140 hlasujících
  • Recept Klasická pórková polévka - Klasická pórková polévka


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasická pórková polévka

Celkový počet komentářů: 47
  • No tohle? Limakos 04.12.2014 12:38:14

    Jak vám to může chutnat? To je blivajz! Potřeboval jsem narychlo zplichtit polévku a použil jsem váš recept. Ovšem jsem nevěřil svým vlastním chuťovým buňkám, na zeleninový vývar nebyl čas. Lépe by chutnala činská ze sáčku! Musel jsem dochutit: 4 - 5 lžic cukru (dle chuti), sůl dle chuti, 1 rozšlehané vejce s vodou v hrnku, půl nastrouhané mrkve aby polévka měla šmrnc, 1 lžíci kukuřice + lak smetana 12% aby se polévka zbarvila ( přiměřeně) a nakonec jsem zahustil 1 lžíci mouky. A to je teprve chutné papu! Jo a majoránka mi tam vůbec nesedí

  • jozova
    Nie najnovší recept podľa dat. príspevkov jozova 19.08.2015 06:04:46

    Dobrá... nastrúhať trošku mrkvy

  • uvařeno, snědeno nic nezbylo :D lepší pochvala asi ani být nemůže, ne?

  • Fuj, zas bujon. Tady člověk snad nenajde dobrý recept. Je to nechutný.

    • Re: Fnk 12.07.2011 13:53:43

      no tak to zkus bez tech umelejch kostek...udelej si prirodni zeleninovej vyvar,2cibule,2mrkve,celer i nat ,petrzel,1rajce..vsechnu zeleninu rozkroj na polovic,aby jsi ji mohl dobre orestovat,nez budes davat zeleninu vyvaret,tak ji na sucho orestuj,nez pusti stavu,aby byla lehce nahnedla a pustila maximalni chut,pak ji dej pod poklicku na 45minut varit do 2l vody,sced a mas luxusni vyvar..a pak na masle orestuj porek zalej vyvarem a nech to poradne provarit,pridej sul ,pepr musk.kvet a mas prirodni polevku ,ktera je super ...zahustit az nakonec,at se to nevari celou dobu v mouce a ma to chut jakou to ma mit ...

      • Re: Re: Dee 01.08.2013 13:19:08

        Přesně tak :-) Nevím, co je to pro některé lidi za problém vynechat z receptu to, co se jim nehodí, nebo nemají doma. Leda by nott nevěděl/a jak vyrobit zeleninový vývar bez kostky nebo tam prostě přidá jen vodu. Já masoxu taky nefandím, a u téhle polévky mi přijde zbytečný, voda místo vývaru stačí. Ale polévka je výborná a jsem ráda, že tu tenhle recept je!

        • Re: Re: Re: veru 15.09.2014 14:22:23

          Naštěstí dnes není problém koupit ve zdravé výživě sušenou zeleninovou směs nebo vegetu bez glutamátu, hrašku... Je to rychlý způsob jak polévku ochutit a hlavně je to zdravé - oproti masoxu a dalším instantním glutamátovým "pochoutkám".
          A mimochodem - když člověk vyřadí ze spíže již zmiňované glutamátové jedy, časem přijde na to, že "obyčejná" polévka má lepší chuť než variace na masoxový vývar.

          • Re: Re: Re: Re: Marian 04.02.2015 17:03:30

            Něco nastuduj o tom glutamanu. Není to žádný jed. Původní látka je extrakt s mořských řas, objevil to nějaký vědec v asii. Extrahovat z řas bylo náročné a neefektivní a proto se vyrábí chemickou cestou. Chemické složení přírodního extraktu a umělotiny je stejné. Mam už dost toho, jak to tady každý haní, slyší něco v tv a hned je to špatně. Nevěřte každe pitomosti kterou zaslechnete v telce, hlavně na Nově. Problém s glutamátem (GMC, nebou take Umami a český název je jakési "E") není to, že je špatný nebo jedovatý, ale dnes se prakticky přidává uplně do všeho, mam podezřen, že i do rohliku. A všeho moc škodí. Takže jestli si vaříte přídní polévku, tak špetka glutamanu v ní Vás nezabije, neublíží Vám, jen podtrhne chuť. Si kupte kostu, bujón, ty už dneska taky vyrábí bez přidaného glutamátu. Větší zvěrstvo mi přijde, je vyrábět tradiční Tatranky bez arašídu, jen s jakousi příchutí, kvuli alergikům?? To je kec, vždyť to nemusí jíst, ať si koupí mléčnou..

            • Re: Re: Re: Re: Re: Miras 13.04.2015 14:16:50

              Velice se pletete. Glutaman sodný vs. GSM je: E621. V podstatě tichý zabiják.


              Poškození hypotalamu, vyvolané dávkou glutamátu sodného v období kojení a následný rozvoj obezity.


              2. Ničí nervové buňky.


              3. Cukrovku.


              4. Migrény.


              5. Autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu.


              6. Alzheimerovu chorobu.

              7. Narušuje sítnici oka a způsobuje zelený zákal. 8. Vyvolává člověka agresivitu. 9. Žaludeční vředy, gastritidu. Hydrolyzovaný protein, glutaman sodný, MSG je jedním z nejnebezpečnějších umělých potravinářských přísad. Je-li na výrobku napsáno „chuť identická s přírodní“, jedná se o E621 a E631, v cizině se označuje jako MSG. Jedná se o deriváty kyseliny glutamové, která je obsažena ve všech bílkovinových přírodních potravinách, nejvíce pak v řasách Cambu. E631 - inosinát sodný, tj. sůl kyseliny glutamové, se používá jako součást koření v rychlém občerstvení. Glutaman sodný byl představen na počátku 50. let jako zázračná látka zvýrazňující chuť, jejímž účelem je učinit jídlo chutnější a přitažlivější.

Nalezeno receptů: 47
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasická pórková polévka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept