reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Karjalanpaisti - Karelské maso

Starodávné finské jídlo chudých připravené z vícera druhů masa, například. sobího, jehněčího a vepřového, je výrazně kořeněné a vyznačuje se dlouhou pomalou přípravou.


  • 2,9

    19×

    2,8 19
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Omytou osušenou krkovičku pokrájíme na kostky o velikosti cca 3 x 3 cm. Hovězí móčing, také nazývaný jako glejovka nebo nožina či kližka, pokrájíme na menší kostky o hraně 2 x 2 cm.

Do většího hrnce budeme vrstvit suroviny. Jako první vrstvu dáme cibuli pokrájenou na hrubší klíny a mrkev pokrájenou na hrubší kolečka. Z masa jako první přidáme hovězí kližku. Na kližku jako další vrstvu dáme krkovičku.

Zásadou je, že mastnější maso má být na vrchu, tuk se nepřidává vůbec. Potom přidáme celý černý pepř, celé nové koření, sůl - dáme jen 1 polévkovou lžíci, neboť později přidaný domácí vývar z kostí je už slaný dost.

Kdo nemá právě domácí vývar po ruce, může použit studenou vodu. Dále přidáme bobkové listy a nyní všechno zalijeme domácím vývarem z kostí nebo jen vodou do výšky masa.

Troubu vyhřejeme na 250 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Hrnec se surovinami vložíme do trouby na střední příčku. Hrnec bude celou dobu vaření bez pokličky. Po vložení hrnce teplotu trouby snížíme na 170 °C a vaříme jídlo pomalým vařením v troubě cca 4 hodiny při této teplotě, dokud maso nezměkne.

Čas vaření v troubě je více méně orientační. Čas je závislý od druhu použitého masa a od věku zvířete, z kterého maso pochází. Var nesmí být silný, šťáva by se zkalila, vaří se jen velmi mírným nepřímým varem, ale netřeba sbírat žádnou pěnu. Horké jídlo Karjalanpaisti - Karelské maso nabereme do talířů a podáváme s vařenými brambory.

Vařené maso je měkké a šťavnaté. Zelenina se nerozvařila, šťáva je rosolovitá a je jí poměrně málo. Šťáva má konzistenci rosolovité velmi silné a chutné masové polévky výrazné chuti. Jde o jídlo, které má kořeny ještě ve 12. století ve Finsku v oblasti Karélie, odtud má název. Pokrm tedy vznikl v čase, kdy nebyly k dispozici čerstvé bylinky a ani čerstvá zelenina ze zahrady.

Karjalanpaisti - Karelské maso se původně vařilo v hliněných nádobách a dlouho, především v kruté zimě, kdy se maso ze zabitých zvířat původně ve větších kusech nejprve večer nasolilo, potom skoro ráno pokrájelo na menší kusy a dalo vařit.

V průběhu následujících století se vaření tohoto silného a výživného jídla častokrát měnilo. Zůstal však tradičně dlouhý čas pomalého vaření. Dodnes se nepřidává žádný tuk, ten se uvolní z masa spolu s rosolem. Je to podobný eintopf jako je ve Francii Beef bourguignon, který má však už mnohem více ingrediencí.

Karjalanpaisti je velmi jednoduché výživné jídlo, které je stále mimořádně oblíbené a vaří v různých obměnách i dnes, přitom základ zůstal stejný. Znají ho v různých zemích, protože Karélie patřila jednu dobu Finsku, potom Švédsku a po II. světové válce připadla část Karélie dnešnímu Rusku.

Obyčejně se Karjalanpaisti vaří z tří druhů masa, například sobího, jehněčího a vepřového, minimálně však z dvou druhů masa. Kombinace masa můžou být různé, ale je třeba však zachovat kombinací málo tučného a tučného masa, vrstvení a výrazné koření. Ze zeleniny se použije jen mrkev a cibule.

Všechno zalijeme jen malým množstvím tekutiny a zachováme velmi pomalé nepřímé vaření. Karjalanpaisti - Karelské maso je jednoduché, silné, výživné a voňavé jídlo, které výborně zasytí a zahřeje. Úžasně chutná s rosolovitou šťávou, dodá energii a vyžaduje málo práce při přípravě, avšak bohatě se odmění každému, kdo ho připraví.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Karjalanpaisti - Karelské maso

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.