Kapra o hmotnosti 2,5 - 3 kg pomocí lžíce zbavíme šupin, odkrojíme hlavu, ploutve a ocas. Podél páteře rozkrojíme na dvě části, odkrojíme páteř a odstraníme viditelné kosti. Páteř, hlavu a jiné části můžeme použít na přípravu polévky.
Poloviny kapra si rozkrájíme na jednotlivé porce, půl podkovičky a omyjeme. Kdo chce, může stáhnout z kůže, ale není to nutné. Každou porci pokapeme z obou stran čerstvým citronem nebo koupenou citronkou a necháme odležet.
Mezitím si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a prolisujeme. Důkladně smícháme všechny ingredience. Porce kapra potřeme směsí a necháme v míse uložené v lednici alespoň 24 hodin marinovat.
Druhý den kapra obalíme v klasickém trojobalu - mouce, vejci a strouhance, a osmažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci dozlatova. Porce můžeme nechat zapéci i v troubě.
Kapra rošťáka podáváme teplého nebo studeného s bramborovým salátem a plátky citronu.