Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kolečka.
Na polovičním množství tuku osmažíme zeleninu a cibuli, vše nakrájené na kolečka. Dále opečeme maso, podlijeme vodou, přidáme divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření), tymián, kolečka citronu, sůl, ocet a pod pokličkou dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou ze zbytku tuku a hladké mouky, přidáme podle chuti skořici, šípkovou marmeládu, cukr a omáčku naředíme horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla řídká a zhoustla delším provařením. Průběžně dochucujeme, dobře provařenou omáčku přecedíme, vlijeme víno a necháme přejít varem.
Kančí kýtu se šípkovou omáčkou podle norem podáváme s knedlíky. Dobré provaření je důležité u všech omáček, na to se často zapomíná.