Recept na hustou kachní polévku se zeleninou a širokými nudlemi. Tip na polévku, která doplní svatomartinské menu.
2 stroužky | česnek |
3 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
3 lžíce | mouka |
1 ks | bobkový list |
4 kuličky | nové koření |
150 g | nudle široké |
800-1000 ml | drůbeží vývar |
10 kuliček | celý černý pepř |
500 g | kachní droby a kosti |
300 g | vařené kachní maso |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
muškátový oříšek | |
citronová šťáva | |
mletý černý pepř | |
kajenský pepř |
Z kachních drobů a kostí, koření, celeru, mrkve, petržele, cibule a česneku si připravíme drůbeží vývar. Zeleninu před použitím samozřejmě očistíme. Hotový vývar scedíme a droby i zeleninu nakrájíme na kousky. Zbytky vařeného nebo pečeného kachního masa také nakrájíme na kousky. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, zakapeme olejem a odložíme stranou. Z jíšky a másla si připravíme světlou jíšku, kterou postupně naředíme kachním vývarem. Povaříme asi 40 minut. Do husté polévky vložíme mrkev, nakrájené maso a droby, vše společně prohřejeme. Nakonec podle potřeby polévku dochutíme citronovou šťávou, pepřem, solí a muškátovým oříškem. Ohřáté nudle rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou, posypeme petrželkou a podáváme. Podle chuti můžeme do kaldouna s kachním masem vmíchat i okapaný sterilovaný hrášek. Kaldoun s kachním masem nám může nahradit i hlavní chod, polévka je hodně sytá.
Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?
Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena