Do mísy rozklepneme celá vejce, přidáme cukr, olej, nastrouhaná větší jablka, vanilkový cukr, mouku, mléko, prášek do pečiva a kakao. Ze všeho vypracujeme hustší těsto, které pak vylijeme a rozprostřeme na máslem (nebo jiným tukem na pečení) vymazaný plech. Korpus na kakaovou buchtu pečeme při teplotě cca 200 °C přibližně 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Pak si připravíme krém. Do vyšší nádoby si odlijeme z celkového množství mléka trochu mléka a v něm rozmícháme pudink a mouku. Zbytek mléka dáme spolu s cukrem vařit, pak přilijeme rozmíchaný pudink s moukou. Ze všeho uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Do vychladlé kaše přidáme trochu rumu a změklé máslo. Ze všeho vypracujeme hladký krém, který rozprostřeme na vychladlou buchtu.
Nakonec si uvaříme karamelovou polevu. Do kastrůlku dáme cukr a necháme ho rozpustit (zkaramelizovat), cukr krásně zhnědne, pozor, aby se karamel nespálil. Potom přilijeme mléko, pozor začne to pěnit, prskat a cukr nám ztuhne, ale při dalším zahřívání a míchání se vše znova rozpustí. Takto uvařený karamel necháme chvíli zchladnout a pak jej nalijeme a rozprostřeme nahoru na krém.
Kakaovou buchtu s jablky, krémem a karamelovou polevou dáme do lednice ztuhnout.
Kakaová buchta s jablky, krémem a karamelovou polevou je vhodná i pro slavnostnější příležitosti. Chutná moc dobře nejen ke kávičce.