Smícháme hladkou mouku, droždí, vlažnou vodu, vlažné mléko, kmín, cukr, sůl a necháme těsto kynout na teplém místě asi hodinu.
Dno nádoby na pečení chleba vysypeme moukou. Rozehřejeme troubu, dáme těsto do nádoby a necháme 20 minut kynout. Před pečením potřeme těsto octem smíchaným s vodou. Chléb pečeme 5 - 10 minut zprudka a pomalu dopékáme asi 45 minut. Chleba můžeme posypat oblíbenými semínky. Podle chuti můžeme semínka také zamíchat do těsta.
Pokud chléb pečeme v plynové troubě, neměli bychom během pečení otevírat, když už tak až ke konci pečení. Také je dobré vložit do trouby nádobu s vodou, aby se chleba hezky stejnoměrně propekl a byl vláčný. Opravdu to mám ověřeno. Bez této finty se mi chleba nikdy nepovede.
Kájin chleba po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako přílohu k různým pokrmům podle chuti.