Jedinečná pochoutka z kachních jater. Recept na chuťově delikátní paštiku upečenou v křupavém těstě.
směs | |
---|---|
sůl | |
500 ml | mléko |
100 ml | koňak |
250 g | rostlinný tuk |
100 ml | portské víno |
400 g | kachní játra |
těsto | |
1 špetka | sůl |
50-70 ml | studená voda |
75 g | rostlinný tuk |
1 špetka | mletý černý pepř |
175 g | špaldová mouka |
na potření | |
vejce |
Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského vína. Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku a necháme zchladnout. Druhou polovinu rozmixujeme (nebo 2x umeleme) a smícháme s rostlinným tukem, solí a pepřem (pokud máte rádi pikantní, nešetřete). Poté přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem. Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. Paštiku pečeme ve vodní lázni v troubě vyhřáté na 80 °C asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout. Na těsto zpracujeme všechny uvedené ingredience, zabalíme do fólie a necháme odpočinout 30 minut. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta. V troubě na 180 °C upečeme dozlatova. Kachní paštiku v křupavé krustičce nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovou oblohou. Zdroj: Focus Agency
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
autor Tým Vaření.cz
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena