Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

1 hod | hlavní chod | 4 porce | rakouská kuchyně | recept zobrazen: 2508x
Recept na oblíbené vydatné jídlo rakouských alpských horalů. Jedná se o zapékané halušky se sýrem, uzenou slaninou, kyselou smetanou a posypané zkaramelizovanou cibulí.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do mísy dáme 4 vejce, rozšleháme s mlékem, promícháme postupně v menších dávkách s moukou, čerstvě mletým černým pepřem a solí. Těsto má být husté jako lívancové těsto. Připravené těsto necháme 30 minut odpočinout.

Mezitím vyškvaříme na pánvi na kostky pokrájenou domácí uzenou slaninu. Vyškvařenou slaninu vybereme na talíř a ve vařicím tuku ze slaniny opékáme na středním plameni cibuli, kterou jsme pokrájeli na měsíčky, až zkaramelizuje. Zkaramelizovanou cibuli vybereme na talíř a vypneme plamen pod pánví.

Do vroucí osolené vody přes haluškovač protlačíme halušky anebo je naházíme do vody ručně tak, že nožem odkrajujeme kousky těsta. Halušky děláme postupně v menších dávkách. Když halušky vyplavou na povrch (za asi 3 - 4 minuty), jsou uvařené. Uvařené halušky scedíme z vody, ale neproplachujeme studenou vodou. Halušky dáme do jenské anebo zapékací mísy, promícháme s vařicím tukem z vyškvařené slaniny a s vyškvařenými kostkami slaniny.

Na halušky nastrouháme kvalitní horský tvrdý sýr, promícháme, přidáme hustou kyselou smetanu a opět dobře promícháme. Připravené halušky zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut, až povrch dostane pěknou zlatohnědou barvu.

Rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou servírujeme horké, až je sýr roztavený a tahá se ještě v nitkách. Povrch hojně posypeme zkaramelizovanou cibulí. Halušky podáváme s lehkým zeleným listovým salátem. Z nápojů je k haluškám výborné dobře vychlazené pivo.

Käsespätzle - jedná se o sytý oblíbený tradiční rakousky eintopf, který má víc variant podle jednotlivých regionů Rakouska. Pokrm patří mezi typické podzimní a zimní večeře. Jídlo se vaří i ve Švýcarsku, v německém Švábsku a Lichtenštejnsku.

autor receptu:

Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Počet přidaných receptů: 430

Ingredience

na porce
2,7
slabší recept
25 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Přidat příspěvek k receptu Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept