Jogurtová polévka ze žluté máslové fazolky s knedlíčky z jehněčího masa

35 min | polévka | 4 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 324x
Můj vlastní recept na velmi chutnou, lehkou a osvěžující jogurtovou polévku z delikátní žluté máslové fazolky doplněnou výbornými knedlíčky z mletého jehněčího masa.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Žluté máslové fazolky zbavíme bočných vláken a konců, omyjeme a pokrájíme na šikmo na 1 cm velké kousky. Mrkev a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme na jemno. Česnek a cibuli očistíme, česnek prolisujeme a cibuli pokrájíme na kostky. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu.

Nyní si připravíme knedlíčky. Mleté jehněčí maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, cayenský pepř, čerstvě mletý černý pepř, sůl, prolisovaný stroužek česneku, rozšlehané vejce a posekanou petrželovou nať. Všechno spolu dobře promícháme a zahustíme strouhankou do tvárné hmoty. Vlhkými ve vodě namočenými rukama vytvarujeme knedlíčky o velikosti pingpongového míčku a odložíme odpočívat do chladničky, aby se dobře propojily všechny chutě.

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a orestujeme jen krátce, až se pěkně rozvoní - asi 1 minutu. Přidáme kolečka petržele a mrkve, necháme zkaramelizovat, přidáme pokrájené žluté máslové fazolky, tymián, bobkový list, osolíme a přilijeme vodu. Polévku přivedeme do varu, ztlumíme plamen, vložíme připravené masové knedlíčky a vaříme doměkka na nejnižším plameni pomalým varem.

Mezitím si připravíme zátřepku z hustého bílého domácího jogurtu a hladké mouky. Vlijeme do něj asi 2 malé naběračky horké polévky na vyrovnání teploty, potom se zátřepka v polévce nesrazí. Pomalu za stálého míchání vlijeme zátřepku do polévky a povaříme asi 10 minut, tak polévku přiměřeně zahustíme. Vypneme plamen, necháme polévku chvíli odstát, ochutíme cukrem krystal a citronovou šťávou.

Jogurtovou polévku podáváme horkou. Na talíři polévku ještě posypeme posekanou petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, lehkou, osvěžující, slano-sladko-kyselou polévku jemné chuti z delikátní žluté máslové fazolky se zkaramelizovanou kořenovou zeleninou, kterou výborně doplňují mimořádně chutné masové kuličky z mletého jehněčího masa, které vaříme v polévce.

Pokud nemáme vlastní domácí hustý jogurt, můžeme použít bílý neochucený řecký jogurt, který večer zavážeme do gázy a necháme odtéct zavěšené na vařečce nad mísou v chladničce. Ztečenou syrovátku použijeme v jiném receptu.

autor receptu:

Jogurtová polévka ze žluté máslové fazolky s knedlíčky z jehněčího masa

Počet přidaných receptů: 430

Ingredience

na porce
2,8
slabší recept
15 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jogurtová polévka ze žluté máslové fazolky s knedlíčky z jehněčího masa

Přidat příspěvek k receptu Jogurtová polévka ze žluté máslové fazolky s knedlíčky z jehněčího masa
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept