reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jihočeská kulajda

Kulajdu mají rády děti! Houby můžete použít i sušené a polívčička bude vydatnější, když do ní přidáte natvrdo uvařené vejce.


  • 3,0

    818×

    3 818
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Z jedné lžíce másla a mouky připravíme s světlou jíšku, zalijeme ji vodou, rozmícháme, přidáme na kostky nakrájené brambory, kmín, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakrájené houby osmahneme na másle a dusíme dopoloměkka. Přidáme je do polévky a ještě chvíli povaříme. Polévku zjemníme smetanou a už ji jen prohřejeme, nevaříme! Nakonec polévku dochutíme trochou nakrájeného kopru, octem a cukrem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jihočeská kulajda

    Celkový počet komentářů: 9
    • nevařte když to neumíte
      nevařte když to neumíte

      Do kulajdy se dává KOPR!!!

      15.08.2012 18:32:40

    • Thorn
      Thorn

      Recept na Kyselo

      Chlebový kvásek dáme do 1/2 litru vody a necháme den rozležet! Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a zalejeme asi litrem vody.Osolíme a přidáme kmín a houby a vaříme až jsem houby mekké, potom vezmeme kvásek, který rozšleháme a přecedíme do polévky a vaříme až polévka houstne, rozkvedláme usmažená vajíčka na másle a usmažíme, přidáme do polévky a podáváme s uvařenými brambory. Můžeme usmažit slaninu s cibulí a na talíři posypat polévku.

      07.10.2011 12:30:24

    • Thorn
      Thorn

      No tak pořád ještě nevím, jaký je rozdíl mezi kulajdou a kyselačkou. Narozdíl od kysela, které se dělá s kvasu a vůbec tam není mléko.
      Ve východních čechách mi tvrdí, že kyselačka je uplně to samé jako kulajda, jen v kyselačce není kopr a je tam bobkový list a nové koření.
      Takže kyselačka, kulajda a kyselo, jsou tři různé druhy polevek

      07.10.2011 12:16:48


    • verka
      verka

      přesně tak se vaří pravá kulajda ,žádný bobkový list ,nové koření to už je potom kyselo.

      22.07.2011 12:11:16

    • Wonder Keaton
      Wonder Keaton

      Elza:no, to už ale potom není kulajda, ale nějaká náhražka. Kulajda má stanovené ingredience, a ty se prostě nemění. Nezaměnovat originál s nějakou splácaninou !

      19.10.2010 19:23:45

    • elza
      elza

      Místo smetánky jsem přidala nizkotučný sýr a navíc jsem přidala kysané domácí zelíčko.Celá rodinka si pomlaskávala.

      14.01.2008 14:47:35

    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Jihočeská kulajda

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.