
Jemný kávový dort
Dort vhodný tentokráte pouze pro dospělé a milovníky kávy.
-
3,0
81×
-
1 h 30 min
-
0×
Dort vhodný tentokráte pouze pro dospělé a milovníky kávy.
81×
1 h 30 min
0×
5 lžic
60 g
3 kelímky
40 g
3 lžíce
250 g
8 ks
100 g
150 g
Předehřejeme si troubu na 175 °C a připravíme dortovou formu, jejíž dno potřeme tukem a zaprášíme hrubou moukou.
Máslo si rozehřejeme a necháme zchladnout. Cukr, sůl a vejce vyšleháme v horké vodní lázni až do zhoustnutí. Přendáme do studené vodní lázně a šleháme do zchladnutí. Postupně lehce vmícháme prosátou mouku a nakonec máslo.
Těsto nalijeme do formy a asi 50 minut pečeme. Z formy vyndaváme až po vychladnutí.
Korpus podélně rozřízneme a potřeme kávovým likérem. Z cukru, kávy a šlehačky vyšleháme tuhou šlehačku. Dort jí nejen naplníme, ale také potřeme po stranách a nahoře dle fantazie nazdobíme. Mandlovými lístky zdobíme obvod a střed dortu. Při zdobení využijeme i celá kávová zrníčka.
Vyzkoušela jsem jemný kávový dort. Vznikla mi ze směsi tuhá placka, šlehačka řídka... Udivilo mě, že se nepřidává prášek do pečiva... Zůstanu při svých osvědčených receptech... Viera