Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme kostku droždí a necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek přilijeme do mouky, přidáme zbytek mléka, olej a špetku soli, důkladně vypracujeme vláčné těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunky či šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám rohlíček při pečení nerozbalil.
Rohlíčky potřeme žloutkem, posypeme kmínem nebo případně mákem a upečeme při teplotě asi 200 °C dozlatova.
Rohlíčky můžeme naplnit i jinými surovinami, například zelím s uzeným masem nebo špenátem s česnekem. Rohlíčky lze naplnit i sladkými náplněmi, potom těsto tolik nesolíme a přidáme víc cukru. Rohlíčky můžeme naplnit například tvarohem, povidly, mákem, ořechovou náplní, jablky či pudinkem
Jemné slané minirohlíčky podáváme jako výbornou chuťovku k různým příležitostem.