1 lžíce | cukr | |
2 lžičky | olej | |
1 ks | vejce | |
0.5 hrnku | mléko | |
1 hrnek | hladká mouka | |
0.5 lžičky | kypřicí prášek do pečiva |
1. Připravíme si veškeré suroviny na lívancové těsto. Vejce rozklepneme, od žloutku oddělíme bílek a z bílku vyšleháme tuhý sníh.
2. Žloutek s cukrem rozmícháme v mléce. Hladkou mouku společně s práškem do pečiva vmícháváme po troškách do mléka s žloutkem. Když bude těsto až moc husté, tak přidáme trošku mléka, ale těsto nesmí být řídké jako na palačinky, poté přidáme olej. Nakonec opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
3. Lívance smažíme na sucho dozlatova, aby měly krásně hladký povrch. Jemné nadýchané lívance podáváme podle chuti s povidly nebo různými marmeládami a ozdobené zakysanou smetanou nebo tvarohem.
!TIP k přípravě
Lívance lze připravovat na více způsobů. Ale jak na to, aby byly opravdu nadýchané? V tomto receptu využijeme našlehaný bílkový sníh. Ale pokud nemáme možnost vyšlehat si bílky, stejně dobře nám poslouží kvásek z čerstvého droždí. V tomto případě již vynecháme kypřící prášek.
Ke smažení nám nejlépe poslouží lívanečník, ale pokud jej nemáme k dispozici, stačí nám lžíce a nepřilnavá pánev. Tvoříme menší kolečka a smažíme po obou stranách. Vůbec nevadí nepravidelný tvar, na chuti to lívanečkům neubere.
!TIP k servírování
K ochucení a zdobení můžeme použít cokoliv, co máme rádi - javorový sirup, med, ovocný rozvar. Můžeme přidat zakysanou smetanu, proslazený tvaroh, přeléváme je rozpuštěnou čokoládou. V létě je bohatě zdobíme čerstvým ovocem.
Foto: Shutterstock.com
Tip na zdravou snídani: Rychlé veganské lívance krok za krokem
Vyzkoušejte náš recept na rychlou a zdravou snídani. Lívance chutnají výborně s fíky, které nyní dozrávají a jsou k sehnání v obchodech. Navíc působí blahodárně na imunitní systém a napomáhají trávení.
Palačinky a lívance jsou zárukou úspěchu - chutnají opravdu všem a dají se připravit na sto způsobů. Máme pro vás recepty na palačinky a lívance, které se netrhají, po upečení jsou krásně zlatavé a mají skvělou chuť. Stačí si vybrat!
(doba přípravy 60 min)
Autor:DanulaMat
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena