Osvědčený recept na jemné a nadýchané lívance. Lívance jsou dobrotou, která potěší každého, když je připravíme ke snídani, zajásají nad nimi hlavně děti. My je máme nejraději s povidly a ochuceným tvarohem.
1 lžíce | cukr |
2 lžičky | olej |
1 ks | vejce |
0.5 hrnku | mléko |
1 hrnek | hladká mouka |
0.5 lžičky | kypřicí prášek do pečiva |
1. Připravíme si veškeré suroviny na lívancové těsto. Vejce rozklepneme, od žloutku oddělíme bílek a z bílku vyšleháme tuhý sníh.
2. Žloutek s cukrem rozmícháme v mléce. Hladkou mouku společně s práškem do pečiva vmícháváme po troškách do mléka s žloutkem. Když bude těsto až moc husté, tak přidáme trošku mléka, ale těsto nesmí být řídké jako na palačinky, poté přidáme olej. Nakonec opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
3. Lívance smažíme na sucho dozlatova, aby měly krásně hladký povrch. Jemné nadýchané lívance podáváme podle chuti s povidly nebo různými marmeládami a ozdobené zakysanou smetanou nebo tvarohem.
!TIP k přípravě
Lívance lze připravovat na více způsobů. Ale jak na to, aby byly opravdu nadýchané? V tomto receptu využijeme našlehaný bílkový sníh. Ale pokud nemáme možnost vyšlehat si bílky, stejně dobře nám poslouží kvásek z čerstvého droždí. V tomto případě již vynecháme kypřící prášek.
Ke smažení nám nejlépe poslouží lívanečník, ale pokud jej nemáme k dispozici, stačí nám lžíce a nepřilnavá pánev. Tvoříme menší kolečka a smažíme po obou stranách. Vůbec nevadí nepravidelný tvar, na chuti to lívanečkům neubere.
!TIP k servírování
K ochucení a zdobení můžeme použít cokoliv, co máme rádi - javorový sirup, med, ovocný rozvar. Můžeme přidat zakysanou smetanu, proslazený tvaroh, přeléváme je rozpuštěnou čokoládou. V létě je bohatě zdobíme čerstvým ovocem.
Foto: Shutterstock.com
Tip na zdravou snídani: Rychlé veganské lívance krok za krokem
Vyzkoušejte náš recept na rychlou a zdravou snídani. Lívance chutnají výborně s fíky, které nyní dozrávají a jsou k sehnání v obchodech. Navíc působí blahodárně na imunitní systém a napomáhají trávení.
Palačinky a lívance jsou zárukou úspěchu - chutnají opravdu všem a dají se připravit na sto způsobů. Máme pro vás recepty na palačinky a lívance, které se netrhají, po upečení jsou krásně zlatavé a mají skvělou chuť. Stačí si vybrat!
(doba přípravy 60 min)
autor DanulaMat
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena