Do mísy dáme mleté maso a dobře ho zpracujeme se sladkou smetanou, která maso výrazně zjemní. Směs odložíme na noc do chladničky odpočívat.
V den přípravy maso vybereme, přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, na jemno nastrouhaný tvrdý sýr a všechno spolu důkladně zpracujeme.
Ruce si navlhčíme, vytvarujeme koule o průměru asi 7 až 8 cm, zploštíme je dlaněmi a obalíme v trojobale (mouka, vejce, strouhanka).
Obalené holandské řízky smažíme v horkém oleji z obou stran do pěkně zlatohnědé barvy a dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku.
Jemné holandské řízky servírujeme horké s vařenými bramborami přelitými máslem a posypanými čerstvě posekanou petrželovou natí anebo s bramborovou kaší. Jako přílohu podáváme jemný zelený salát a tatarskou omáčku. Je to velmi rychlé a chutné jídlo k obědu či večeři.