Netradiční recept na přípravu vánoční rybí polévky s hráškem, kterou ocení zejména strávníci, kteří mají rádi lehká jídla.
1 stroužek | česnek |
2 lžíce | máslo |
2 ks | cibule |
2 ks | mrkev |
1 ks | bobkový list |
4 kuličky | nové koření |
2 lžíce | hladká mouka |
50-100 ml | smetana ke šlehání |
1 snítka | petrželová nať |
400 g | hrášek mražený |
0.3 lžičky | mletý zázvor |
0.5 ks | řapíkatý celer |
8 kuliček | celý černý pepř |
2 ks | hlava z kapra |
1 lžička | rýžový ocet 3% |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Připravíme si rybí vývar. Omyté kapří hlavy zbavené žáber a odřezky z kapra zalijeme studenou vodou. Přidáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jednu celou cibuli a vše přivedeme k varu. Teplotu snížíme a zvolna vaříme alespoň 2 hodiny. Během vaření odstraníme veškerou pěnu. Pak vývar scedíme, maso z kapra obereme a odložíme stranou. Mezitím, když se ryba vaří, si očistíme mrkev a celer. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z veky si připravíme na másle krutony. Na másle necháme zesklovatět jednu nakrájenou cibulku s česnekem, vmícháme mouku a vše zasmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme vývarem a za stálého míchání vše přivedeme k varu. Pak přidáme mražený hrášek, rýžový ocet, mletý zázvor, celou mrkev, snítku petrželové natě a kousek řapíkatého celeru. Vše zvolna vaříme asi 25 minut. Měkkou mrkev vyjmeme a nakrájíme na kolečka nebo jiné ozdobné tvary. Poté polévku scedíme přes síto a hrášek i s celerem do ní propasírujeme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, vložíme maso a mrkev, prohřejeme (nevaříme) a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Jemnou rybí polévku s hráškem podáváme s houskovými krutony.
Recept na rybí polévku z lososa krok za krokem
Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena