reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jemná chřestová polévka se sýrem

Snadný recept na chutnou chřestovou polévku se sýrem, zahuštěnou bramborami, kterou zvládnou i začínající kuchtíci.


  • 4,5

    62×

    4,5 62
  • 1 hod

  • 12×

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Postup přípravy

Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.

Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.

Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jemná chřestová polévka se sýrem

    Celkový počet komentářů: 7
    • Koutova
      Koutova

      Jak rozmixovat chřest?

      Poraďte prosím, jak chřest rozmixovat na jemnou hmotu. Při mixování se chřestová vlákna namotávají na vrtuli mixéru a nejdou vůbec rozmixovat. Je to snad způsobené špatným uvařením chřestu nebo něčím jiným?
      Díky za radu.

      06.05.2013 10:36:22

      • Lucie
        Lucie

        Re: Jak rozmixovat chřest?

        Ponorný mixer s noži by ji měl rozmixovat do hladka

        06.05.2014 11:58:56

      • Zuzka
        Zuzka

        Re: Jak rozmixovat chřest?

        Paní Koutová, a oloupala jste ten chřest škrabkou? :-)

        12.04.2015 21:10:40


    • Karolína Příplatová
      Karolína Příplatová

      Sezóna chřestu začíná a začínají se rojit různé recepty, některé méně, některé více povedené. Tenhle vypadá velmi jedle, ale pro mne má pár zbytečností navíc a pár nedostatků. Já chřest miluji na spousty způsobů.
      Určitě bych polévku rozmixovala, aby byla jemnější, určitě bych jí ozdobila nařezanými hlavičkami chřestu, které bych nechala pouze lehce přejít varem a pak polévku odstavila, aby krásně křoupaly, sýr bych rozhodně vynechala, zničí lahodnou chřestovou chuť. Brambor bych dala co nejméně, nejde o bramboračku, ale o chřestovou lahůdku. A přikláním se k zakysané smetaně, která chuť ozvláštní a doladí nevýraznou chuť brambor.
      Platí, že méně je více, nevaříme sýrovou ani bramborovou, ale chřestovou polévku, takže by tam chřest měl být co nejvýraznější.
      Koření černým pepřem je v tomto případě barbarství, když už pepř, tak rozhdoně bílý.

      04.05.2013 19:02:23

    • pawlibrezinova
      pawlibrezinova

      vylepšení

      určitě doporučuji přidat osmahlé kostečky slaniny (trošku), a chřest z části rozmixovat a jen pár kousků stonků nechat na ozdobení

      05.04.2013 13:32:36

    • Ráďule
      Ráďule

      výborná polévka, děkuji za neobvyklý recept. Chřest moc nepoužívám, tedy spíš vůbec, tak jsem mile překvapená :)

      17.11.2012 15:35:09

    • dv (tecka) jitka
      dv (tecka) jitka

      Aby byla polévka vhodná i pro malé děti, vynechala jsem veškeré koření a sůl a před přidáním ostatních ingrediencí jsem uvařený chřest rozmixovala.
      Jelikož jsem neměla smetanu na vaření, dala jsem místo ní zakysanou smetanu a výsledek byl vynikající. Moc nám všem chutnalo.

      09.06.2012 14:28:54


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Jemná chřestová polévka se sýrem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.