reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jemná chřestová polévka se sýrem

Snadný recept na chutnou chřestovou polévku se sýrem, zahuštěnou bramborami, kterou zvládnou i začínající kuchtíci.


  • 4,5

    62×

    4,5 62
  • 1 hod

  • 12×

Postup přípravy

Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.

Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.

Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jemná chřestová polévka se sýrem

    Celkový počet komentářů: 7
    • Koutova
      Koutova

      Jak rozmixovat chřest?

      Poraďte prosím, jak chřest rozmixovat na jemnou hmotu. Při mixování se chřestová vlákna namotávají na vrtuli mixéru a nejdou vůbec rozmixovat. Je to snad způsobené špatným uvařením chřestu nebo něčím jiným?
      Díky za radu.

      06.05.2013 10:36:22

      • Lucie
        Lucie

        Re: Jak rozmixovat chřest?

        Ponorný mixer s noži by ji měl rozmixovat do hladka

        06.05.2014 11:58:56

      • Zuzka
        Zuzka

        Re: Jak rozmixovat chřest?

        Paní Koutová, a oloupala jste ten chřest škrabkou? :-)

        12.04.2015 21:10:40


    • Karolína Příplatová
      Karolína Příplatová

      Sezóna chřestu začíná a začínají se rojit různé recepty, některé méně, některé více povedené. Tenhle vypadá velmi jedle, ale pro mne má pár zbytečností navíc a pár nedostatků. Já chřest miluji na spousty způsobů.
      Určitě bych polévku rozmixovala, aby byla jemnější, určitě bych jí ozdobila nařezanými hlavičkami chřestu, které bych nechala pouze lehce přejít varem a pak polévku odstavila, aby krásně křoupaly, sýr bych rozhodně vynechala, zničí lahodnou chřestovou chuť. Brambor bych dala co nejméně, nejde o bramboračku, ale o chřestovou lahůdku. A přikláním se k zakysané smetaně, která chuť ozvláštní a doladí nevýraznou chuť brambor.
      Platí, že méně je více, nevaříme sýrovou ani bramborovou, ale chřestovou polévku, takže by tam chřest měl být co nejvýraznější.
      Koření černým pepřem je v tomto případě barbarství, když už pepř, tak rozhdoně bílý.

      04.05.2013 19:02:23

    • pawlibrezinova
      pawlibrezinova

      vylepšení

      určitě doporučuji přidat osmahlé kostečky slaniny (trošku), a chřest z části rozmixovat a jen pár kousků stonků nechat na ozdobení

      05.04.2013 13:32:36

    • Ráďule
      Ráďule

      výborná polévka, děkuji za neobvyklý recept. Chřest moc nepoužívám, tedy spíš vůbec, tak jsem mile překvapená :)

      17.11.2012 15:35:09

    • dv (tecka) jitka
      dv (tecka) jitka

      Aby byla polévka vhodná i pro malé děti, vynechala jsem veškeré koření a sůl a před přidáním ostatních ingrediencí jsem uvařený chřest rozmixovala.
      Jelikož jsem neměla smetanu na vaření, dala jsem místo ní zakysanou smetanu a výsledek byl vynikající. Moc nám všem chutnalo.

      09.06.2012 14:28:54

    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Jemná chřestová polévka se sýrem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.