reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Jemná babiččina vánočka

Klasická vánočka pěkně postaru tak, jak ji dělala moje babička. Vyzkoušejte náš recept.


  • 4,5

    17×

    4,5 17
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 823 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

29. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Postup přípravy

Nejprve necháme vzejít kvásek. Do misky dáme asi 150 g mouky a polovinu cukru, zalijeme vlažným mlékem (množství není důležité, ale musí z toho vzniknout tekutější kašička), do toho rozdrobíme kostku droždí a necháme na teplém místě vzejít. Obvykle mi to trvá cca 20- 30 minut.

Všechny ostatní ingredience dáme do mísy, dodáme zbytek mléka, máslo a sádlo. Je lepší, když jsou tuky rozpuštěné, snadněji se to zpracovává, ale kdo používá k hnětení např. domácí pekárnu, ten může dát tyto ingredience pouze změklé. Nakonec přilijeme kvásek a zaděláme těsto na vánočku. Kdo chce, může ještě přidat rozinky, mandle nebo cokoliv. Hotové těsto můžeme nechat vykynout pod utěrkou na teplém místě. Já nechávám kynout přes noc. Těsta je opravdu hodně, kdo chce může začít s poloviční dávkou a bude mít vánočku cca rozměrů jako v obchodě.

Po vykynutí rozdělíme na stejné díly - tolik, kolik budeme potřebovat k pletení vánočky, já pletu klasicky (spodní vrstva ze čtyř, potom ze tří a horní ze dvou), tedy dělím těsto na 9 částí. Z částí uděláme bochánky (dobře prohněteme rukama) a necháme je pod utěrkou ještě asi půl hodiny kynout, z bochánků uválíme "provázky", upleteme vánočku a necháme ji zase cca půl hodiny vykynout. Nakonec potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Já ještě obvykle spíchnu vrstvy špejlemi, aby se mi vánočka nerozjížděla.

Babiččinu vánočku pečeme podle zkušeností s vlastní troubou, mám doma starou plynovou a peču na nejmenší plamen cca 90 minut. Hotovou vánočku poznáme podle krásně zlatohnědé barvy a zapíchnutím špejle, na kterou se po vytažení těsto nelepí.

Někdo do těsta přidává ještě tvaroh, citronovou kůru nebo vanilkový pudink (je potom hezky žlutá), kdo má radši sladší, může dát více cukru, ale nám nejvíce chutná takhle.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jemná babiččina vánočka

    Celkový počet komentářů: 1

    • fluksová
      fluksová

      jemná babiččina vánočka

      Výborná jen se po zaprášiloní

      19.12.2016 10:54:47


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Jemná babiččina vánočka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.