Jemná babiččina vánočka

45 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2143x
Klasická vánočka pěkně postaru tak, jak ji dělala moje babička. Vyzkoušejte náš recept.
Komentáře receptu 1


Postup přípravy receptu

Nejprve necháme vzejít kvásek. Do misky dáme asi 150 g mouky a polovinu cukru, zalijeme vlažným mlékem (množství není důležité, ale musí z toho vzniknout tekutější kašička), do toho rozdrobíme kostku droždí a necháme na teplém místě vzejít. Obvykle mi to trvá cca 20- 30 minut.

Všechny ostatní ingredience dáme do mísy, dodáme zbytek mléka, máslo a sádlo. Je lepší, když jsou tuky rozpuštěné, snadněji se to zpracovává, ale kdo používá k hnětení např. domácí pekárnu, ten může dát tyto ingredience pouze změklé. Nakonec přilijeme kvásek a zaděláme těsto na vánočku. Kdo chce, může ještě přidat rozinky, mandle nebo cokoliv. Hotové těsto můžeme nechat vykynout pod utěrkou na teplém místě. Já nechávám kynout přes noc. Těsta je opravdu hodně, kdo chce může začít s poloviční dávkou a bude mít vánočku cca rozměrů jako v obchodě.

Po vykynutí rozdělíme na stejné díly - tolik, kolik budeme potřebovat k pletení vánočky, já pletu klasicky (spodní vrstva ze čtyř, potom ze tří a horní ze dvou), tedy dělím těsto na 9 částí. Z částí uděláme bochánky (dobře prohněteme rukama) a necháme je pod utěrkou ještě asi půl hodiny kynout, z bochánků uválíme "provázky", upleteme vánočku a necháme ji zase cca půl hodiny vykynout. Nakonec potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Já ještě obvykle spíchnu vrstvy špejlemi, aby se mi vánočka nerozjížděla.

Babiččinu vánočku pečeme podle zkušeností s vlastní troubou, mám doma starou plynovou a peču na nejmenší plamen cca 90 minut. Hotovou vánočku poznáme podle krásně zlatohnědé barvy a zapíchnutím špejle, na kterou se po vytažení těsto nelepí.

Někdo do těsta přidává ještě tvaroh, citronovou kůru nebo vanilkový pudink (je potom hezky žlutá), kdo má radši sladší, může dát více cukru, ale nám nejvíce chutná takhle.

autor receptu:

Jemná babiččina vánočka

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

4,3
skvělý recept
12 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jemná babiččina vánočka

Celkový počet komentářů: 1
Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Jemná babiččina vánočka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept