reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

Recept z maďarské kuchyně na jelení stehno s neobvyklou kombinací červeného vína s borůvkovými povidly, pomerančovou kůrou a hříbky, které vytvoří přímo gurmánský zážitek.


  • 2,6

    10×

    2,6 10
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 538 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Jelení stehno odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky 5 x 5 cm. Hřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Pomerančovou kůru nastrouháme. Tymiánové lístky natrháme ze tří větviček tymiánu. Cibuli nakrájíme nadrobno a uzenou slaninu nakrájíme na proužky.

Na horkém vepřovém sádle restujeme cibuli - asi 10 minut, podlijeme malým množstvím vody a vydusíme až na tuk. Dušení opakujeme třikrát, tím se cibule rozpadne a zároveň pokrm zahustí a dodá mu na chuti. Přidáme proužky uzené slaniny, restujeme asi 5 minut a máme základ, do kterého dáme kostky jeleního stehna a zprudka opékáme - opět asi 10 minut.

Jelení maso posypeme moukou a za stálého míchání opékáme, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrčička - asi 7 minut. Maso tímto způsobem zůstane uvnitř pěkně šťavnaté a nebude vysušené. Maso se krásně ochutí cibulí a uzenou slaninou.

Přidáme prolisovaný česnek, tymián, polovinu nastrouhané pomerančové kůry, borůvky a orestujeme spolu asi 2 minuty. Dále přidáme i kůži z uzené slaniny, která dodá pokrmu na chuti.

Podlijeme horkým domácím hovězím vývarem, červeným vínem asi 2 cm nad povrch masa a dusíme přikryté pod pokličkou 1,5 hodiny na minimálním plameni za občasného podlévání kvalitním vínem (například cabernet sauvignone) a vývarem podle potřeby. Když nemáme vývar, podléváme jen horkou vodou, aby se nepřerušil var. Nepoužíváme v žádném případě bujon z kostky, abychom nepokazili přirozenou chuť.

Po této době přidáme namočené hřiby i s vodou a přivedeme do varu. Plamen ztlumíme na střední stupeň a přikryté pokličkou dusíme doměkka - ještě asi půlhodiny. Těsně před koncem přidáme cukr krystal, čerstvě mletý černý pepř, ochutnáme a až nyní jemně dosolíme. Vývar a slanina jsou slané dost a sůl přidaná na začátku by maso zbytečně vysušila.

Vmícháme borůvková povidla a přidáme druhou polovinu nastrouhané pomerančové kůry, která jídlo krásně svěže provoní a jemně dochutí. Necháme ještě asi 7 minut povařit a máme hotovo.

Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky podáváme horké s brambory opečenými na husím sádle. Maso z jeleního stehna je měkké jako máslo a uvnitř šťavnaté s kůrčičkou na povrchu. Maso je výborně ochucené cibulí, slaninou, česnekem a použitým kořením.

Připravená omáčka je hustá a má ji být méně, asi jako při guláši. Maso se vyznačuje lehce pikantní slano-sladko-kyselou příjemnou chutí borůvkových povidel a pomerančové kůry.

Omáčka je provoněná hřiby a vínem a harmonicky vyvážená. Takto připravené jelení stehno je sice finančně i časově náročné a trochu pracné, ale výsledkem je lahodná delikatesa, která se vám odmění gurmánským zážitkem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.