Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

2 hod | hlavní chod | 6 porcí | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 448x
Recept z maďarské kuchyně na jelení stehno s neobvyklou kombinací červeného vína s borůvkovými povidly, pomerančovou kůrou a hříbky, které vytvoří přímo gurmánský zážitek.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Jelení stehno odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky 5 x 5 cm. Hřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Pomerančovou kůru nastrouháme. Tymiánové lístky natrháme ze tří větviček tymiánu. Cibuli nakrájíme nadrobno a uzenou slaninu nakrájíme na proužky.

Na horkém vepřovém sádle restujeme cibuli - asi 10 minut, podlijeme malým množstvím vody a vydusíme až na tuk. Dušení opakujeme třikrát, tím se cibule rozpadne a zároveň pokrm zahustí a dodá mu na chuti. Přidáme proužky uzené slaniny, restujeme asi 5 minut a máme základ, do kterého dáme kostky jeleního stehna a zprudka opékáme - opět asi 10 minut.

Jelení maso posypeme moukou a za stálého míchání opékáme, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrčička - asi 7 minut. Maso tímto způsobem zůstane uvnitř pěkně šťavnaté a nebude vysušené. Maso se krásně ochutí cibulí a uzenou slaninou.

Přidáme prolisovaný česnek, tymián, polovinu nastrouhané pomerančové kůry, borůvky a orestujeme spolu asi 2 minuty. Dále přidáme i kůži z uzené slaniny, která dodá pokrmu na chuti.

Podlijeme horkým domácím hovězím vývarem, červeným vínem asi 2 cm nad povrch masa a dusíme přikryté pod pokličkou 1,5 hodiny na minimálním plameni za občasného podlévání kvalitním vínem (například cabernet sauvignone) a vývarem podle potřeby. Když nemáme vývar, podléváme jen horkou vodou, aby se nepřerušil var. Nepoužíváme v žádném případě bujon z kostky, abychom nepokazili přirozenou chuť.

Po této době přidáme namočené hřiby i s vodou a přivedeme do varu. Plamen ztlumíme na střední stupeň a přikryté pokličkou dusíme doměkka - ještě asi půlhodiny. Těsně před koncem přidáme cukr krystal, čerstvě mletý černý pepř, ochutnáme a až nyní jemně dosolíme. Vývar a slanina jsou slané dost a sůl přidaná na začátku by maso zbytečně vysušila.

Vmícháme borůvková povidla a přidáme druhou polovinu nastrouhané pomerančové kůry, která jídlo krásně svěže provoní a jemně dochutí. Necháme ještě asi 7 minut povařit a máme hotovo.

Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky podáváme horké s brambory opečenými na husím sádle. Maso z jeleního stehna je měkké jako máslo a uvnitř šťavnaté s kůrčičkou na povrchu. Maso je výborně ochucené cibulí, slaninou, česnekem a použitým kořením.

Připravená omáčka je hustá a má ji být méně, asi jako při guláši. Maso se vyznačuje lehce pikantní slano-sladko-kyselou příjemnou chutí borůvkových povidel a pomerančové kůry.

Omáčka je provoněná hřiby a vínem a harmonicky vyvážená. Takto připravené jelení stehno je sice finančně i časově náročné a trochu pracné, ale výsledkem je lahodná delikatesa, která se vám odmění gurmánským zážitkem.

autor receptu:

Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

Počet přidaných receptů: 4

Ingredience

na porcí
2,6
slabší recept
10 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

Přidat příspěvek k receptu Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept