Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami

2 hod | hlavní chod | 4 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 800x
Zvěřina je lahodné maso, které vyžaduje náležité okořenění a promaštění, abychom uvařilli ze zvěřiny skutečnou lahůdku jakou je tento guláš, který má famózní a neopakovatelnou chuť.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Jelení plec odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na velké kostky o hraně asi 5 cm. Cibuli očistíme, pokrájíme na malé kostky, očištěný česnek pokrájíme na plátky a feferonky pokrájíme na jemno. Čerstvou zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na proužky.

Domácí uzenou slaninu pokrájíme také na proužky. Čerstvé žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti. Žampiony neomýváme pod vodou, jen očistíme vlhkým hadříčkem od nečistot. Větší žampiony překrojíme na polovinu, menší ponecháme v celku. Na jelení guláš použijeme radši malé žampiony, protože jsou mnohem chutnější.

V hrnci na rozehřátém sádle orestujeme proužky uzené slaniny a cibuli za stálého míchání téměř do hněda, přidáme feferonku, celé nové a celý černý pepř, celý jalovec, rozdrcený bobkový list a plátky česneku, který necháme krátce rozvonět. Přisypeme mletou sladkou papriku a necháme ji v horkém tuku úplně rozpustit.

Přidáme pasírovaná rajčata a krátce orestujeme, podlijeme malým množstvím horké vody a necháme vydusit až na tuk. Zopakujeme ještě dvakrát, čímž se cibule rozpadne, ochutí a přirozeně zahustí výslednou šťávu. V žádném případě nezahušťujeme moukou a ani ničím jiným!

Do tohoto základu vložíme kostky jelení plece a zprudka opečeme z každé strany, až se na masu vytvoří tenoučká kůrka. Maso po opékání nebude vysušené, ale naopak velmi šťavnaté a správně ochucené.

Podlijeme malým množstvím horkého domácího hovězího vývaru, přilijeme suché červené víno, přidáme rozmarýn a tymián. Přivedeme do varu a víno zprudka odvaříme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a jelení guláš už necháme jen bublat, čas od času promícháme a podle potřeby podléváme malým množstvím horkého hovězího vývaru.

Jelení guláš dusíme pomalu pod pokličkou, dokud maso nezměkne, což trvá asi 120 minut. Asi 15 minut před koncem přihodíme proužky čerstvé zelené papriky, ne dříve, má zůstat al dente. Současně na pánvi na rozpuštěném másle opékáme žampiony, dokud se z nich neodpaří všechna tekutina, žampiony se máslem obalí a získají na chuti.

Opečené žampiony přidáme do hotového guláše, na závěr vmícháme borůvkovou marmeládu, spolu povaříme, ještě okořeníme majoránkou, čerstvě mletým černým pepřem, až nyní dochutíme jemně solí, neboť vývar je dost slaný. Vypneme plamen, guláš odstavíme a necháme odpočívat. Nejlepší chutná druhý den, když je odležený, i u jeleního guláše platí, že čím starší, tím lepší.

Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami můžeme ochutnat i hned po dovaření. Jelení guláš servírujeme horký s houskovým knedlíkem, například podle tohoto receptu.

Měla jsem výjimečně štěstí, dostala jsem takovou krásnou jelení plec, že přímo zpívala. Jelení maso je prvotřídní delikatesa a vyplatí se pohrát si s přípravou guláše, neboť se nám odmění nezapomenutelným gurmánským zážitkem.

autor receptu:

Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami

Počet přidaných receptů: 430

Ingredience

na porce

Recept Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami byl 20.02.2017 na 5. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,6
slabší recept
35 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami

Přidat příspěvek k receptu Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept