reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jehněčí kýta pomalu pečená

Celá kýta upečená při nízké teplotě, která se úplně rozplývá na jazyku. Měla by teoreticky vystačit pro šest osob.


  • 4,7

    78×

    4,6 78
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Kýtu můžeme použít jehněčí nebo skopovou. Celou, tuku zhruba zbavenou a odblaněnou kýtu opečeme ve velké pánvi na olivovém oleji prudce ze všech stran. Pak ji vyjmeme, osolíme hrubou mořskou solí, potřeme tymiánem a třeným česnekem a položíme na rošt do trouby, kterou jsme předehřáli na 75 - 80° C.

Pod rošt vsuneme misku nebo hluboký pekáč (tzv. reine) s půl šálkem vody na zachycení šťávy. Vodu v případě potřeby doléváme. Jehněčí kýtu v troubě ponecháme bez otáčení 4 - 6 hodin v závislosti na teplotě, váze a osobní zálibě, zda dáme přednost stupni rare, medium rare nebo medium - nutno vyzkoušet. Hodně záleží i na jakosti masa. Suchý vzduch vysouší, pečeme tedy klasicky.

Jako příloha k pomalu pečené jehněčí kýtě se hodí brambory restované na směsi másla s olivovým olejem a ochucené čerstvým rozmarýnem, grilovaná rajčata a fazolové lusky uvařené al dente.

Doporučený nápoj: Červené bordeaux z oblasti St. Emillion, Chateau Neuf du Pape nebo mělnická červená Ludmila.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

    Celkový počet komentářů: 27
    • Jana
      Jana

      Stojí za vyzkoušení

      Premiéra, ale dokonalá! Pekla jsem pouze 1kg, dost dlouho - 6,5hod. a s lehkou obměnou koření (muž nemůže česnek...), maso křehké, jemné, ale pořád růžové a šťavnaté! Je potřeba si hlídat a dolívat do pekáče vodu. Maso je celou dobu vlastně vlažné, tudíž nehrozí žádné drhnutí roštu od připečených kousků. Už se těším, že si takhe upeču rostbíf :-)

      11.12.2014 23:25:25

    • s (tecka) kostrhoun
      s (tecka) kostrhoun

      Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

      Mě to moc chutnala a i moje manželka řekla že je to výborné

      26.11.2014 20:27:24

    • Kiki
      Kiki

      Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

      Pane jo,.. děkuji za inspiraci. Já sama to nejím, ale momentálně peču. A to s láskou. Jsem tak trochu začátečník v úpravách masa (nejím ho, ale ráda ho pro ostatní dělám a připravuji), a tak jsem ráda za každou radu. Volala jsem i babče, která mi doporučila dát koření a zeleninu jako na svíčkovou s tím, že pak to můžu rozmixovat a použít jako omáčku. Dala jsem tam pekáček s vodou (to dělám, když peču různé buchty atp.) a tak doufám, že splní svůj účel... Opravdu moc děkuji a snad se dílo podaří,.. uvidíme :-)

      18.10.2014 17:06:58


    • josef
      josef

      jehn.kyta pomalu pecena

      budu poprve zabijet jehnata tak chci vedet zda muzu kytu udelat i v mikrovlnce nebo v GO Chefu a hlavne pri jakych teplotach / i obecne/.diky za kazdou radu Pepa

      26.08.2014 12:03:21

      • hokuspokus
        hokuspokus

        Re: jehn.kyta pomalu pecena

        Ahoj Pepo, lituji zpožděnou odpověď, byl jsem na dovolené bez internetu. S mikrovlnkopu nemám žádné zkušenosti. Ani ji nemám. Právě tak nevlastním GO Chef, takže mohu doporučit pouze tu metodu, která je v receptu popsána.

        16.09.2014 13:11:51

    • Libor
      Libor

      Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

      Skvele!

      20.07.2014 22:35:08

    • Dorota
      Dorota

      Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

      mohla by se i tímto pomalým způsobem péct kýta i v hrnci??
      dekuji

      29.11.2013 12:46:03

      • Premio
        Premio

        Re: Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

        Samozřejmě, že můžete péct, takto pomau kýtu v pekáči. Dáte kus másla,trochu podlijete a pečete přiklopené na nízkou teplotu v závislosti na velikosti pečeného masa. Takto se peče i kachna i husa. Pečení v pekáči má tu výhodu,že budete mít navíc výborný sos. Maso je křehké,šťavnaté. Pokud budete takto připravovat kachnu,nebo husu a chcete mít zlatou kůrčičku,tak cca půl hodiny před koncem pekáč odklopíte, přidáte teplotu a dopečete. Husu,dám o půlnoci péct a ráno je hotová a nemusím si toho všímat. Toto je znovu,po hodně dlouhých letech objevený způsob pečení masa.

        30.11.2013 00:25:28


    Nalezeno receptů: 27
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.