V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl, mléko, vodu do těsta přidáme dle libosti kmín nebo česnek či jiné koření a vše dobře prohněteme. Poté necháme hodinu vykynout (můžete i přes noc v chladničce).
Po vykynutí dáme těsto do vymazané (např.sádlem) a moukou (nebo nejlépe strouhankou) vysypané formy a necháme ještě zhruba půl hodiny "odpočinout".
Poté chléb potřeme octovou vodou (nebo slanou vodou) a dáme do trouby,
pečeme zhruba 5 minut na teplotu 200 °C a pak 45 minut na 170 °C (záleží na vaší troubě, řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou).
Poznámka: Můžeme kombinovat např. 2 hrnky hladké mouky + 2 hrnky polohrubé + 1 žitné chlebové apod. Droždí 1 kostku nebo sušené na 1/2 kg mouky stačí. Můžete přidat dle chuti koření nebo česnek apod.