reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jednoduché kysané zelí

Jednoduchý recept na přípravu kysaného zelí v omnia sklenicích.


  • 4,6

    58×

    4,6 58
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 169 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Zelí očistíme a nakrouháme. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí (1 dkg na 1 kg zelí). Přidáme kmín, celý pepř a bobkový list. Zelí s kořením promícháme, počkáme až pustí šťávu. Poté zelí ve vaničce udusáme a necháme 2 hodiny odpočinout.

Mezitím si dobře omyjeme sklenice. Zelí napěchujeme do čistých sklenic tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 - 3 cm místa. Někdy se může stát, že je zelí suché a málo pouští šťávu - pak doplníme převařenou vodou.

Naplněné skleničky uzavřeme víčky omnia, dáme k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí začne kvasit - víčka se vydují. Asi za týden se víčka pomalu sama vrátí do původní polohy a zelí je hotovo.

Takto si můžeme udělat kysané zelí třeba jen z jedné hlávky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jednoduché kysané zelí

    Celkový počet komentářů: 10
    • jirina
      jirina

      kysane zeli

      a nezapomeli jste na cibuli? u nas se davaji asi 4 velke cibule na 10 kg zeli

      10.10.2012 14:21:58

    • roman
      roman

      Dal jsem šroubovaci sklenice a mam strach že při kvašeni dojde k explozi poradte prosim

      29.09.2012 18:28:42

    • Riki
      Riki

      1.Zelí po nakrouhání není třeba nechat 2 hodiny odpočinout
      2.Fermentace není zcela ukončena po jednom týdnu.
      Čili: nakrouhané zelí smísit se solí a kmínem (na 4 kg zelí 1 káv.lžička soli-ale dávky jsou individuální) a hned
      napěchovat do sklenic-opravdu napěchovat jakýmkoli dusadlem,
      uzavřít ,sklenice uložit na teplé a temné místo,nebo obalit neprůhledným obalem
      důležité), občas možno kontrolovat kvašení. Skvost je hotov asi po 15-20 dnech.
      Jiné koření dostimění chuť.Sůl je třeba nikoli pro osolení,ale pro uvolnění vody.

      03.12.2011 17:44:45


      • pappaja
        pappaja

        Dosud recept fungoval tak jak je.Děkuji za připomínky,nicméně máte možnost poslat vlastní recept na tyto stránky.Všichni se těšíme :)

        04.12.2011 10:04:51

    • kamil
      kamil

      taky jsem to udělal,ale vykvasilo to asi až moc,že se voda skoro uplně ztratila,co teď otevírát a dolévat se mi nechce ,sklenice budou asi zavakuo, a při novém otevření a zavřeni ?? aby se mi zelí nezkazilo poraď ???

      24.02.2011 19:16:30

      • Evča
        Evča

        Já jej dělala taky, použila jsem normální "šroubovací" víčka a během kvašení jsem znovu "utlačovala" a případně dolévala vodou a nekazilo se. Dopadlo to úžasně, jdu dělat další várku.

        01.06.2012 12:55:27

    • neradova
      neradova

      Tak jsem hledala recept na kysané zelí a našla tyto stránky a tento recept. právě jsem ho nakrouhala, tak uvidíme, zda se podaří. Díky za snadný recept.

      24.10.2009 15:00:44

    • konko
      konko

      Perfektní recept,děláme to dost často a kdykoliv.Díky.

      11.03.2009 16:54:42

    • doktor
      doktor

      Děkuji za nápad, já jsem nevěděl co se sklenicema od okurek.Babi dělala kysané zelí v dubových sudech,letitých,pokaždé líp, ale u Vás ten princip s vydutýma víčkama má biochemickou logiku.Funguje to i s okurkama.Teď zkouším mladé kukuřice.Výsledek zveřejním .Přeju mnoho invence.

      17.08.2007 04:33:14


    Nalezeno receptů: 10

    Přidat příspěvek k receptu Jednoduché kysané zelí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.