reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jednoduché a rychlé škvarkové pagáčky

Recept na jednoduché, rychlé a velmi chutné pagáčky bez překládání těsta, které zvládne s úspěchem každý začátečník.


  • 2,8

    26×

    2,8 26
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle chuti

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

Do prosáté polohrubé mouky dáme sůl, promícháme a přidáme tuhé máslo pokrájené na malé kousky. Máslo rozmělníme s moukou mezi dlaněmi a prsty rukou jako na drobenku z koláčů. Místo másla můžeme dát lžíci domácího vepřového sádla, pagáčky budou potom déle vláčné a budou mít lepší chuť, to nechám na vás.

K směsi přidáme vaječné žloutky, kysanou smetanu a mleté škvarky. Kdo chce, může přidat čerstvě mletý černý pepř podle chuti, já jsem nyní pepř nedávala. Díky kysané smetaně budou pagáčky krásně držet tvar. Z vlažného mléka, cukru krystal a rozdrobeného droždí necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

Vzešlý kvásek přidáme k připravené směsi a všechno důkladně zpracováváme rukama na polotuhé nelepivé těsto, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bubliny - asi 10 minut. Nemusíme přidávat ani více mléka, ani více mouky, těsto se krásně spojí.

Těsto necháme přikryté čistou utěrkou vykynout v teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Potom těsto rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 1,5 - 2 cm. Netřeba těsto podsypávat moukou, protože s těstem se velmi dobře pracuje, přidáním mouky by byly pagáčky tuhé a drobily by se po upečení.

Na povrchu těsta ostrým nožem vytvoříme šikmými rovnoběžnými zářezy pravidelnou šikmou mřížku. Okrouhlou formičkou o průměru 5 cm vykrajujeme pagáčky. Před každým vykrojením formičku namočíme do trošky mouky, aby se těsto nelepilo na formičku.

Odkrojky těsta zlehka zpracujeme a vykrájíme další pagáčky. Vykrojila jsem 26 kusů pagáčků, ale můžeme zvolit jinou velikost formičky nebo přiměřenou sklenici na vykrajování, kterou je ale také potřeba namočit do mouky. Pagáčky otáčivým pohybem o vnitřní hranu dlaně a čepele nože ještě zakulatíme, čímž se trochu zvýší.

Pagáčky necháme 20 minut ještě kynout po uložení na plech vystlaný pečícím papírem. Potřeme je dvakrát na povrchu rozšlehaným vejcem. Pagáčky pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci ventilátor s dolním a horním. Upečené pagáčky necháme na mřížce vychladnout. Když pagáčky vychladnou, dáme je na podnos.

Jednoduché a rychlé škvarkové pagáčky podáváme třeba místo chleba ke gulášové polévce nebo jako vynikající přílohu k polévkám na kyselo, například fazolové, hubové, čočkové, bramborové i jiným. Tyto pagáčky můžeme také podávat samostatně jako výborné pohoštění k vínu pro návštěvy.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Jednoduché a rychlé škvarkové pagáčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.