reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Javorový sirupník á la medovník

Recept na veganskou variantu výtečného zákusku známého také jako medovník.


  • 4,2

    15×

    4,2 15
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

drobení

na potření

poleva

těsto



Postup přípravy

Nejdříve si uděláme domácí salko. Svaříme 800 ml kokosového mléka se 7 lžícemi javorového sirupu nebo asi 250 g třtinového cukru. Po 15 minutách vaření na mírném ohni přidáme větší špetku sody a pak zase na mírném ohni vaříme asi 2 hodiny. Pokud není salko stále husté, přidáme trochu cukru a vaříme do doby než zhoustne. Je třeba salko hlídat, aby se nepřipálilo.

Na těsto smícháme jedlou sodu s octem, v hrnci rozpustíme javorový sirup s tukem, cukrem a sodou s octem. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Potom stáhneme z ohně a přidáme prosetou mouku, vypracujeme těsto a necháme ho 1 hodinu odležet. Pokud se nám těsto nezdá, přidáme podle potřeby mouku nebo vodu. Těsto se nesmí moc trhat, jelikož se bude válet na velmi tenké plátky.

Poté z těsta uděláme váleček a rozdělíme ho na 7 dílů. Každý díl vyválíme na velikost 25 x 30 cm a po krajích trochu zarovnáme. Pokud máte někdo problém jako já, vyválet těsto do požadovaného tvaru, můžete ho po vyválení vykrojit dortovou formou.

Těsto pečeme v předehřáté troubě 5 minut při 160 °C. Po upečení plát okamžitě vyndáme z plechu. Pláty pečeme na pečícím papíru, takže si pláty takhle postupně vyskládáme a mezi jednotlivými pláty necháváme pečící papír. V žádném případě papír nevyhazovat, není téměř vůbec špinavý a může se zužitkovat znovu.

Nelekněte se při pečení toho, jak se těsto chová. Těsně po vytažení je strašně měkké (dala by se z něj udělat i roláda), ale chvíli po tom co vychladne, tak ztvrdne

Na krém uvaříme pudink podle návodu na balení, ale bez cukru a necháme jej vychladnout. Pudink potom vyšleháme společně s Alsanem a připraveným domácím salkem.

Posypku připravíme z nejmenšího upečeného plátu, který rozdrobíme s kakaem a nasekanými ořechy. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

Každý plát těsta během vrstvení lehce pokapeme ořechovicí nebo rumem.
Začneme jedním plátem, který potřeme krémem a takhle pokračujeme do posledního plátu. Ten poslední plát také potřeme krémem. Potíráme i ze všech stran celého zákusku, potom nahusto posypeme posypkou a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Pozor na složení čokolády, je třeba se poohlédnout po té, která neobsahuje živočišné složky. Není třeba kupovat nic drahého, taková čokoláda se dá sehnat za pěknou cenu. Zákusek necháme 2 hodiny odležet v lednici a můžeme podávat.

Javorový sirupník á la medovník nakrájíme a podáváme jako velmi lahodný moučník ke kávě nebo čaji.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Javorový sirupník á la medovník

    Celkový počet komentářů: 2

    • Andulák
      Andulák

      Komentář k receptu Javorový sirupník á la medovník

      Za tento recept mnohokrát děkuji! Přemýšlela jsem, jak udělat veganský medovník, ale než bych na všechny ingredience přišla... Zkrátka velmi děkuji, právě ho tvořím.

      17.06.2013 17:03:15

    • violka
      violka

      vyzera zaujimavo s tym domacim salkom a javorovym sirupom....

      13.05.2013 18:52:48

    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Javorový sirupník á la medovník

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.