Hlávkový salát lze použít i v teplé kuchyni. Polévka ze salátu je opravdu výborná.
sůl | |
4 ks | vejce |
120 g | máslo |
6 ks | brambory |
2 ks | cibule |
1 hlávka | salát |
250 ml | zakysaná smetana |
1 svazeček | petrželová nať |
1 ks | menší pórek |
mletý černý pepř | |
1 kostka | Masox |
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a zbavíme skořápky. Cibuli a brambory oloupeme, pórek opláchneme. Cibuli i pórek nakrájíme na kolečka, brambory rozkrájíme na malé kostičky. Z kostky Masoxu a vroucí vody si připravíme asi 2 litry masového vývaru. Hlávkový salát důkladně propereme a rozkrájíme na kousky. Vhodíme jej do vroucí vody a 1 minutu povaříme, poté ihned scedíme. Polovinu másla rozpustíme a podusíme na něm povařený a scezený salát. Dusíme pod pokličkou 10 minut na mírném ohni.
Na zbylém másle smažíme pórek a cibuli, dokud cibule nezesklovatí. Zalijeme vývarem z Masoxu, přisypeme brambory na kostičky a na másle podušený salát. Podle potřeby dolijeme vodou. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.
Když je polévka uvařená, odstavíme ji a vmícháme do ní zakysanou smetanu. Jarní salátovou polévkou můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Do každé porce polévky dáme 1 uvařené a nakrájené vajíčko, posypeme ji nasekanou petrželovou natí nebo zelenou cibulkou. Jarní salátová polévka je vhodná pro vegetariány, chutná i bez masového vývaru.
Co se zbylými vajíčky po Velikonocích?
Po Velikonocích se můžeme ocitnout v situaci, kdy bude třeba co nejdříve využít zbylá či vykoledovaná vajíčka. Stává se to běžně hlavně na vesnicích, kde je dosud zvykem obejít všechny známé i méně známé, zkrátka celou ves a domů pak přinést pořádně napěchovaný košík. Jak ale celou tu nadílku zpracovat a sníst dřív, než se stihne zkazit? Pokud máte obavy, že rodina už nebude z dalších vajec na talíři nadšená, inspirujte se a využijte velikonoční vajíčka v pokrmech, které vám i vašim blízkým určitě zachutnají.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena