reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jarní kuřecí roláda

Recept na velmi jemnou a šťavnatou roládu z kuřecích stehen s chutnou jarní náplní, která není těžká na přípravu a je výborným pohoštěním a dekorativní ozdobou slavnostního stolu.


  • 2,8

    13×

    2,8 13
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na obalení



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 540 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a postupně vykostíme. Začneme ostrým řezem na vnitřní straně horního stehna, řez vedeme podélně ve středu souběžně s kostí po kloub, opatrně oddělujeme maso od kosti a obnaženou kost vykloubíme.

Potom na spodní části dolního stehna vedeme dole dokola kolmý řez na kost, oddělíme od kosti kůži a přeřežeme šlachy. Dále vedeme řez na vnitřní straně dolního stehna podélně ve středu souběžně s kostí a opatrně oddělujeme maso od kosti, abychom nepropíchli maso. Vyřežeme kloubové chrupavky a dáváme pozor, aby kůže zůstala celá a neporušená.

Takto dostaneme řízky ze stehna, na kterých zarovnáme maso nožem do jedné úrovně. Z obou stran maso osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvíli řízky odpočívat při pokojové teplotě. Vybrané kosti odložíme do mrazáku, hodí se do vývaru z kostí.

Na tuto roládu se nehodí kuřecí prsa, protože jsou příliš suchá pro tuto úpravu. Volte proto vykostěná kuřecí stehna jako řízky! Do teplé vody namočíme stroček trubkovitý (nalá hrst) a dubáky (velká hrst). Můžeme použit i jiné houby, které máme rádi. Jarní cibulku i s natí pokrájíme, do pekáčku prolisujeme česnek, promícháme s kyselou smetanou, dobře v ní obalíme kuřecí řízky a odložíme na 4 hodiny do chladničky. Maso se dobře ochutí a krásně zjemní. Toto můžeme udělat i v předstihu a odložit řízky do chladničky na noc.

Mezitím připravíme náplň do rolády. Středně velkou mladou cuketu omyjeme, osušíme, podélně ji rozkrojíme na čtvrtiny a pokrájíme na plátky o tloušťce asi 3 - 4 mm. V pánvi rozehřejeme olej a máslo, orestujeme do sklovita jarní cibuli, přidáme dubáky (praváky) i s vodou, ve které byly houby namočené.

Scezený stroček trubkovitý dusíme do odpaření tekutiny. Když houby změknou, přidáme pokrájenou cuketu, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme čubricu, promícháme, restujeme, až cuketa změkne, přidáme sladkou smetanu, necháme jen krátce povařit a vypneme plamen.

Když všechno trošku vychladne, přidáme rozšlehané vejce a stále mícháme. Zbytkovým teplem se vejce srazí na krémovitou konzistenci, jakou náplň má být. Hotovou náplň necháme úplně vychladnout.

Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky schwarzwaldské šunky tak, aby se plátky šunky navzájem překrývaly a šunka přesahovala ven přes horní okraj formy. Spodek vyplníme řízky z kuřecích stehen tak, aby pokrývaly i boky formy a odložíme si řízky i na zakrytí náplně. Do vzniklého prostoru uprostřed rovnoměrně rozetřeme připravenou vychladlou náplň. Náplň zakryjeme zbylými řízky, převislými okraji šunky a vrch rolády přikryjeme ještě plátky šunky.

Kuřecí roládu vložíme péct do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 60 minut. Když roláda částečně vychladne, slijeme vypečený tuk a vyklopíme roládu na desku. Část rolády pokrájíme ještě za tepla na plátky silné asi 1,5 cm a část odložíme po úplném vychladnutí do chladničky.

Jarní kuřecí roládu podáváme teplou s brambory pečenými na másle a salátem z listů ledového salátu a rajčat. Za studena je roláda výborná s čerstvě upečeným domácím chlebem.

Roláda má velmi jemnou chuť a vynikající voňavou krémovitou náplň. Je velmi chutná za studena i za tepla a opravdu skvělým pohoštěním pro návštěvy. Příprava je velmi jednoduchá (jen jsem postup rozepsala podrobně) a výsledek je efektní a dekorativní.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Jarní kuřecí roláda

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.