reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Jahodový sirup

Velkou úrodu jahod můžete zpracovat do domácího sirupu. Zkuste třeba tento recept.


  • 4,5

    93×

    4,5 93
  • 1 h 30 min

  • 10×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Energetická hodnota

14870 kJ / 3551,6 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Jahody omyjeme, zbavíme "korunek" a necháme okapat. Pak je vsypeme do hrnce, přilijeme vlažnou vodu a rozmačkáme. Ve vodní lázni jahodovou šťávu za občasného míchání hodinu prohříváme. Poté šťávu vymačkáme přes plátýnko.

Odměříme šťávu, na každých 500 ml šťávy počítáme 400 g cukru. Štávu i s cukrem nalijeme do čistého hrnce a uvedeme do varu. Za občasného míchání vaříme max. 5 minut. Delší var vede k želírování.

Připravený jahodový sirup nalijeme do nahřátých sklenic, zazátkujeme a vychladlé sklenice uskladníme.

Sirup vydrží asi 6 měsíců, ale nikoli u nás. Kyselina citronová ani želírovací prostředky nejsou potřeba.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jahodový sirup

    Celkový počet komentářů: 18
    • Jarmila
      Jarmila

      Jahodový sirup

      Základní poměr surovin
      1 l vylisované šťávy z ovoce:1 l vody:0,9 kg cukru krupice
      Šťávu získáme vylisováním přes ruční strojek na bobuloviny (vypadá podobně jako ruční mlýnek na maso). Šťávu + vodu + cukr přivedeme k varu (a posbíráme povrchovou pěnu). Ihned lejeme do sklenic (např. od kečupu), přidáme špetku kyseliny citrónové a zavíčkujeme. V zavařovacím hrnci sterilizujeme na 80 stupňů po dobu 20-ti minut.

      24.06.2020 11:42:10

    • alena
      alena

      Komentář k receptu Jahodový sirup

      ahoj, ze dvou kg jsem měla podle tohoto receptttu 1,5l štávy a 2,2 l sirupu. Přidala jsem citron, má to pak lepší chut

      23.06.2019 23:15:30

    • Madelén
      Madelén

      Jahodový sirup

      Dobrý den.
      Prosím, nerozumím množství cukru v receptu: 1200 - 140 g ? cukr krupice. Není to překlep?
      Děkuji za odpověď

      13.10.2018 22:40:55


    • Eva
      Eva

      Komentář k receptu Jahodový sirup

      Dobrý den.Chtěla bych poradit mám 20litrů šťávy jak s to ho udělat sirup a mam ho nějak zavařit.Díky za rady

      19.11.2016 14:21:02

    • vehro
      vehro

      40 let vařím šťávy takto 2kg ovoce,1,5 l vody 5dkg kyseliny citronové, ovoce promačkat,naložit do hrnce(lahve)na 24h potom zcedit a kolik váží šťáva dávat cukru.Zamíchat, přivedu těsně k varu seberu pěnu a do dobře vymytých sklenic(horkou vodou) Sklenice od kořalek Skleněné od kečupu (velký uzávěr dobře vymytý) a uzavřu Vydrží rok v panelákovém sklepě. Konkrétně jahody a podobně na jemné sítko do toho gázu sběračkou naleji gázu vezmu udělám pytlík vymačkám šťávu ne do sucha, zbytek vysypu nebo lžíci vyberua pokud je zanesená gáza normálně podkkohoutkem vyperu a používám znova. můžete vyzkoušet

      17.06.2015 14:14:18

    • Lenka
      Lenka

      Komentář k receptu Jahodový sirup

      Výborný, jen na nás dost sladký, přidala jsem citrón a nemá chybu

      14.06.2015 22:26:44

    • Vefka
      Vefka

      sirup z jahodové šťávy

      Vzhledem k přebytku jahod - mám navařenou marmeládu, jahodové knedlíky, zamražené jahody, rozdané - jsem se rozhodla pro sirup. Dělala jsem ze 100% jahodové šťávy, kterou jsme na lisu na bobule odšťavnili a výsledek NEMÁ CHYBU!!! Chuť sirupu po naředění je jako bychom naředili jahodový džus. Tak snad ještě nějaké jahůdky budou, protože toto chci zopakovat :)

      11.06.2015 13:07:20

      • Eva K
        Eva K

        Re: sirup z jahodové šťávy

        Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak dlouho jste po odšťavnění štávu vařila a jestli jste do ní přidávala kys.citronovou? díky zdraví Eva

        15.06.2015 21:30:03

    • alena plavcová
      alena plavcová

      Komentář k receptu Jahodový sirup

      proč hodinu vařit, není to dlouho?

      22.05.2015 22:56:30

    • aktivek
      aktivek

      Komentář k receptu Jahodový sirup

      Děkuji za recept, sirup je výborný, jen vymačkání přes plátýnko, hrůza děs, nemáte na to nějaký fígl, ty zrníčka z jahod my to úplně ucpaly a nevěděla jsem co s tím? děkuji

      10.06.2014 11:52:01


    Nalezeno receptů: 18
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Jahodový sirup

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.