Mouku si prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, kam vklepneme vajíčko a dáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience vymícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (případně jen nakrájíme) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Podle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala. Těsto na štrúdl rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.
Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho si na pánvi orestujeme strouhanku (nebo si nastrouháme piškoty - 5 ks na závin).
Z těsta si na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami. Použijeme to, co kdo má rád. Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu nebo dovnitř a přendáme na plech. Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. Takto pokračujeme i s ostatním těstem.
Troubu si rozehřejeme na 180 °C. Jablkové štrúdly z jogurtového těsta před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 minut. Pečeme do světlé barvy.
Před podáváním jablkové štrúdly pocukrujeme. Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.
Dodatek: Pekla jsem ho znovu. Část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné.
Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat štrúdl z jogurtového těsta volněji.