reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jablkový štrúdl z jogurtového těsta

Recept na výborný štrúdl plněný jablíčky.


  • 4,6

    18×

    4,5 18
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 828 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Postup přípravy

Mouku si prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, kam vklepneme vajíčko a dáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience vymícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (případně jen nakrájíme) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Podle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala. Těsto na štrúdl rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.

Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho si na pánvi orestujeme strouhanku (nebo si nastrouháme piškoty - 5 ks na závin).

Z těsta si na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami. Použijeme to, co kdo má rád. Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu nebo dovnitř a přendáme na plech. Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. Takto pokračujeme i s ostatním těstem.

Troubu si rozehřejeme na 180 °C. Jablkové štrúdly z jogurtového těsta před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 minut. Pečeme do světlé barvy.

Před podáváním jablkové štrúdly pocukrujeme. Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.

Dodatek: Pekla jsem ho znovu. Část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné.
Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat štrúdl z jogurtového těsta volněji.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Jablkový štrúdl z jogurtového těsta

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.