reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr moučka a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a v teple necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme jedno vejce, vlažné rozpuštěné máslo a důkladně mícháme rukama za postupného přidávání vlažného mléka po troškách, dokud se nespojí všechno v těsto, na povrchu kterého se tvoří velké bubliny. Výsledkem je hladké, pružné, lesklé, nelepivé a poloměkké těsto. Z těsta vytvarujeme bochník, který přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Když těsto kyne, kyselejší jablka odstopkujeme, omyjeme, osušíme, střed jablka vykrojíme vykrajovačkou nebo formičkou na pečení trubiček na kremrole, která poslouží velmi dobře, svým průměrem je akorát. Jablka s vykrojeným středem pokrájíme příčně na plátky o tloušťce asi 0,5 cm, tak vznikne tvar prstenu z jablek.

V misce z cukru moučka a mleté skořice připravíme smícháním skořicový cukr. Formu na biskupský chlebíček vysteleme pečícím papírem. Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku a jen velmi zlehka ho ještě rukama jednou propracujeme. Těsto rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm a vždy silně pomoučněnou sklenicí o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Pokud máte tak velkou vykrajovačku, tak je ještě lepší, potřebujeme celkem 16 kusů koleček.

Formu na biskupský chlebíček postavíme do svislé polohy kolmo k podložce. Začneme kolečkem těsta, které potřeme štětcem z obou stran rozpuštěným vlažným máslem. Kolečko těsta můžeme do másla i namočit, ale to je zbytečné plýtvání máslem a těsto může zbytečně máslem příliš nasáknout, nebude tak lehoučké a nadýchané. Na máslem potřené těsto nasypeme skořicový cukr a na těsto položíme kolečko jablka, které jemně vtlačíme do těsta.

Následuje kolečko máslem natřeného těsta, skořicovým cukrem netřeba šetřit, nemusíme ho však dávat po celé ploše těsta. Vtlačením jablka se přiměřeně rozptýlí po celé ploše a znovu nasleduje kolečko jablek. Takto pokračujeme až do zaplnění formy, přitom poslední v pořadí má být kolečko těsta. Když je forma zaplněná, dáme ji do horizontální polohy, vložíme na boky zbylá kolečka jablek, polijeme zbylým máslem a posypeme zbylým skořicovým cukrem tak, aby se dostal všude.

Povrch koláče potřeme vaječným žloutkem, který jsme rozšlehali s 1 lžící vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout ještě 30 minut. Jablkový prstenový koláč pečeme asi 45 - 50 minut při teplotě 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Upečený koláč vybereme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Jablkový prstenový kynutý koláč ještě vlažný chutná nejlépe, oddělíme několik prstenů jablkového koláče a podáváme s horkým čajem. Koláč je nádherně voňavý po skořici a jablkách a je velmi příjemné sladkokyselé chuti jablek, protože jsou v něm dost silné celé plátky jablek. Koláč je velmi nadýchaný, lehoučký, velmi chutný a dekorativní, jiný než jsme naučení a zvyklí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jablkový prstenový kynutý koláč

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Jablkový prstenový kynutý koláč

      Jarka-P, děkuji :-)

      18.03.2017 10:55:22

    • Jarka-P
      Jarka-P

      super recept

      18.03.2017 08:23:26


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Jablkový prstenový kynutý koláč

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.