reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Jablkový kynutý závin

Jednoduchý, dobrý a voňavý kynutý jablkový závin, který mně dělala moje dobrá stará máma v dětství. Nabízím její recept zájemcům.


  • 3,1

    29×

    3 29
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

náplň

těsto



Postup přípravy

V jednom hrnku rozehřejeme mléko a v druhém hrnku rozpustíme čerstvé máslo a necháme vychladnout na vlažné. Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr krupice a společně promícháme. Do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme vlažné rozpuštěné máslo a rukama důkladně vypracujeme za postupného přidávání zbylého vlažného mléka hladké pružné lesklé poloměkké těsto, které necháme v teple kynout 30 minut přikryté čistou utěrkou. Z vlažného mléka spotřebujeme do těsta asi 200 ml. Zbylých 50 ml odložíme na chladné místo, tímto mlékem budeme potírat koláč před pečením.

Když těsto kyne, připravíme si náplň. V hmoždíři rozdrtíme půl lžičky celých hřebíčků na jemno. Jablka oloupeme, odstraníme stopku a dužinu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Jablka poměrně rychle ztmavnou, v tomto případě to však nevadí. K jablkům přidáme mletou skořici, rozdrcené hřebíčky, na hrot nože mletý zázvor, 2 lžíce tekutého medu a polévkovou lžíci dětské krupice, která zabrání vytečení náplně a nasaje do sebe vlhkost. Všechno spolu dobře promícháme a máme hotovou náplň.

Těsto po 30 minutách kynutí vybereme na desku a rozválíme do obdélníku o velikosti asi 40 x 20 cm. S těstem se výborně pracuje, nelepí a není potřeba ho podsypávat moukou. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň tak, aby po obvodu zůstal volný pás o šířce 3 až 4 cm.

Těsto s náplní stočíme na pevno do závinu tak, aby spoj byl na spodku, oba konce stlačíme rukou a zahneme dolů pod závin. Jablečný závin přeneseme na plech s pečící fólií, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout znovu 30 minut.

Potom závin potřeme studeným mlékem a vložíme péct do trouby. Do spodku trouby dáme hrnek s horkou vodou a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený jablkový závin vybereme a necháme úplně vychladnout na mřížce.

Vychladlý jablkový závin pokrájíme na plátky a podáváme s horkým čajem. Tento závin vůbec není přeslazený, moje dobrá stará máma přidávala do náplně místo mletých hřebíčků hřebíčky čerstvě rozdrcené v hmoždíři, proto je chuť výraznější.

Během pečení tohoto jablkového závinu se nádherně a dráždivě rozvoní celý dům. Těsto je jemné, nadýchané a lehké jako pírko. U nás se po něm jen tak zaprášilo. Přidávám recept mojí drahé staré mámy, vřele doporučuji vyzkoušet její jablkový kynutý závin. Máma mi v dětství závin vždy upekla na moje přání.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Jablkový kynutý závin

    Celkový počet komentářů: 4
    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Jablkový kynutý závin

      Ahoj Kecka
      Maecelko, to mne moc těší, děkuji za super správu a Hezký den :-)

      19.01.2017 07:34:37

    • Marcela
      Marcela

      Těsto je super, opravdu se s ním bezvadně pracuje! Dělala jsem rovnou dvojtou dávku a z ní 3 záviny (jablkový, makový, kakaový). Těsto není skoro vůbec sladké, proto doporučuji dostatečně osladit náplň. Jako náplň se nejvíc hodí jablka, těsto je po upečení suché a jablka mu po odležení dodají vláčnost.

      19.01.2017 07:31:13

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Jablkový kynutý závin

      Ahoj ferdina,
      jo, opravdu bez vajíčka je tohle kynuté Těsto, neboj, je to vynikajíci těsto, je velmi chutné po upečení a výborně se s těstem pracuje.
      dekuji za otázku.
      Hezký večer, ať se tii vydaří.

      24.02.2016 18:48:28


    • ferdina
      ferdina

      Prosím opravdu bez vajíčka?

      24.02.2016 16:45:30

    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Jablkový kynutý závin

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.