Z trošky mléka, lžíce cukru a droždí připravíme klasický kvásek na teplém místě. Mouku prosejeme, přidáme sůl, žloutky, olej a kvásek. Podle potřeby přiléváme vlažné mléko a dobře prohněteme v hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme kynout do zdvojnásobení (asi hodinu).
Oloupaná jablka nastrouháme, vyždímáme a promícháme s cukrem, mletou skořicí, rozinkami namočenými v rumu a pudinkovými prášky. Pudinkový prášek použijeme podle chuti čokoládový nebo vanilkový.
Těsta rozdělíme na dva stejné díly a oba díly vyválíme na pláty. První plát těsta přeneseme opatrně na plech a těsto obložíme náplní. Jablka přikryjeme druhým dílem těsta a můžeme posypat drobenkou.
Kynutý koláč pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C.
Jablečný kynutý koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme třeba ke svačině.