Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici asi hodinu odpočinout.
Těsto na pomoučněném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem. Těsto přitlačíme do krajů a zarovnáme, propícháme vidličkou, aby v troubě nenaběhlo.
V kastrůlku rozehřejeme kousek másla s cukrem (asi 3 lžíce), necháme rozpustit – ze směsi vznikne karamel. Jablka oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Jablka promícháme s karamelem a přesypeme na těsto.
Koláč dáme do trouby předehřáté na 220 °C 10 minut zapéct.
Mezitím připravíme krém, kterým koláč zalijeme. Do mísy vyklepneme 2 vejce, přidáme 4 lžíce cukru, asi 1 – 2 dl smetany a promícháme. Krémem zalijeme koláč a necháme v troubě na 200 °C ještě 20 minut dopéct.
Jablečný koláč se smetanovým krémem při servírování ozdobíme lístkem máty.
Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!