V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli. Jakmile změkne, přidáme rajčata, přilijeme polovinu zeleninového vývaru a vmícháme trochu jedlé sody (soda bikarbona). Přivedeme k varu, potom teplotu snížíme a polévku mírné povaříme asi 20 minut.
Hrnec odstavíme, polévku necháme trochu vychladnout a potom ji rozmixujeme na jemný krém. Rozmixovanou polévku prolisujeme hustým sítem zpět do hrnce.
Přilijeme zbytek vývaru, do polévky vložíme těstoviny fusilli (vřetena) a podle chuti ji osolíme a opepříme.
Polévku, osladíme, přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni asi 15 minut.
Polévku nalijeme do nahřátých talířů nebo misek, ozdobíme připravenou šlehačkou a lístky bazalky. Podáváme s krutony (osmaženými kostičkami bílého pečiva).
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART