Irský chléb ze špaldové mouky

1 hod | příloha | 4 porce | britská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 10100x
Recept na nekynutý a nehnětený irský chléb bez droždí a bez kvásku. Ke kypření se použije soda bicarbona a těsto se jen zlehka promíchá vidličkou, celá příprava je velmi rychlá.
Komentáře receptu 12


Postup přípravy receptu

Do mísy prosejeme hladkou špaldovou chlebovou mouku T 630, cukr, sůl, sodu bicarbonu a promícháme. Přidáme hustý bílý neochucený jogurt. Měla jsem vlastní domácí jogurt, ale můžeme použit i kupovaný, nejlepší je hustý jogurt řeckého typu.

Směs jen jemně promícháme vidličkou, dokud se nespojí v hladké, poloměkké a lesklé těsto, které v míse jen jemně vytvarujeme do kulatého bochníku. V žádném případě se těsto nesmí vypracovávat!

Pomoučněnýma rukama těsto přeneseme a dáme do jenské mísy, kterou jsme vystlali pečícím papírem, těsto trošku lepí. Jenskou mísu před pečením netřeba vyhřát v troubě. Těsto můžeme posypat 3 lžícemi mouky, ale pokud nechceme, nemusíme, to už je na každém z vás.

Irský chléb pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Chléb se díky pečícímu papíru lehce vybere z jenské mísy. Upečený chléb dáme úplně vychladnout na mřížku. Na obrázku pohled zblízka na průřez chlebem, kde je dobře vidět, že je lehký, nadýchaný a pórovitý s velkými oky.

Irský chléb se výborně krájí a je vláčný i druhý den. O špaldové mouce jsem už vícekrát psala, jaké má vynikající vlastnosti - obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a má nízký glykemický index a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Navíc je špaldová mouka lehce stravitelná a má úžasnou chuť. Mouka je mimořádně vhodná z dietetických důvodů pro lidí s diabetem nebo trávícími těžkostmi.

Tento chléb neobsahuje droždí, tedy nenadýmá, dále obsahuje kyselý mléčný produkt - jogurt a můžou ho konzumovat i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko.

Na internetu je více chlebů označených jako irský chléb. Jde vždy o nekynutý chléb bez droždí nebo kvásku, který se lehce a rychle připraví. Vybrala jsem si tento recept a vyzkoušela jsem ho. Irský chléb jsem připravila ze špaldové mouky a jogurtu, místo kvásku se přidává soda bicarbona.

Irský chléb má křupavou moučnou kůrku, je nadýchaný, měkký a vláčný i druhý den. Chléb má vynikající chuť, je velmi zdravý a je požehnáním pro nemocné s trávícími těžkostmi, diabetiky, ale i pro všechny zdravé jedince.

autor receptu:

Irský chléb ze špaldové mouky

Počet přidaných receptů: 391

Ingredience

na porce
Vaše cena 2799 běžně 3999 Kč sleva 30 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,9
slabší recept
64 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Irský chléb ze špaldové mouky

Recept se nachází v 31 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Krnovské slané pečení
veraricna
Krnovské slané pečení 1845 receptů
zjirousek
Chleba 182 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Irský chléb ze špaldové mouky

Celkový počet komentářů: 10
  • Komentář k receptu Irský chléb ze špaldové mouky veronika 25.04.2017 19:47:22

    Chleba je absolutní pecka. Jsem absolutně nadšená. Příprava 5 minut, chleba úžasný!

  • otázka na:írsky chlieb špaldový andrea297 15.09.2016 19:48:28

    mohla by sa dať polovica múky celozrnnej špaldovej hladkej ? Z vrchu som mala chlieb dosť pripečený,môže sa piecť polovicu času pečenia prikrytý ?

    • Re: otázka na:írsky chlieb špaldový Libchen 16.09.2016 09:17:31

      andrea297, ešte som s celozrnnou múkou tento chlebík nepiekla, neviem Ti presne odpovedať, ale myslím, že v zásade áno, môžeš to spraviť. len potom počítaj s tým, že Tvoj chlebík nebude taký vzdušný ako tento, bude hutnejší.
      videla som fotky chlebíka tých, ktorí piekli s celozrnnou múkou na inom webe, kam som tento recept tiež vložila.
      to pripečenie vrchu je u Teba najskôr spôsobené tým, že Tvoja trúba pečie viac, ako máš nastavenú teplotu. preto kľudne daj na vrch foliu/pečiaci papier hned na začiatku a v polovici pečenia daj dole a dopeč chlebík za sledovania povrchu. Určite sa Ti vydarí!!!
      veľmi držím palce! :-)

  • Irský chléb je supee Dagmar 11.09.2016 17:07:34

    Jsem strašně ráda, že jsem našla Irský chléb. Je hned hotový a moc dobrý. Rozdělila jsem ho, část dala do mrazáku a i z nej je výborný..

  • moooc Dobrý zdravy chlebík Iren 07.08.2016 11:22:46

    Děkuji Vam moc za tento recept. Mám zažívací potíže a dlouhou dobu jsem chleba nejedla vůbec. s timto receptem se do mého jídelníčku vrátil chléb aniž by se mi vrátili potíže. a peču podle tohoto receptu i z jiných bezlepkových mouk. A jeto výborný. Ostatní členové Mé rodiny ho oblíbili také, takže ted mám co dělat aby vystačil pro všechny. Ještě jednou dekuji.

  • chléb jarmila 22.04.2016 16:31:51

    Upekla jsem irský chléb podle vašeho receptu, který se povedl a je moc dobrý. Tento chleba mě vyhovuje po zdravotní stránce, není mi doporučované pečivo, kde je droždí a tento chléb mohu konzumovat hned. Díky za recept. :-).

    • Re: chléb Libchen 25.04.2016 06:37:30

      ahoj Jarmila,
      tvoja spokojnosť ma veľmi veľmi teší :-)
      som rada, že chutilo a chlebík je vhodný pre teba po zdravotnej stránke.
      dakujem za dobrú správu a prajem pevné zdravie!
      Nech sa Ti darí vo všetkom :-)

Nalezeno receptů: 12
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Irský chléb ze špaldové mouky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept