reklama
hledat uživatel
       

Husa v šouletu

Upečená husa s chutným výpekem a šouletem z krup a hrachu. Recept na vydatný hlavní chod s netradiční přílohou.


  • 4,5

    4,5 8
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Kroupy a hrách je potřeba přes noc naložit do vody, každé zvlášť.

Husu rozdělíme na menší kusy, aby se pohodlně vešla do pekáče. Osolíme a okmínujeme ze všech stran, přidáme kousek sádla a kapičku vody. Přihodíme stroužek česneku a rozpůlenou cibuli. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby péct na 160 °C do změknutí.

Naložený hrách přelijeme i s vodou, v které se máčel, do hrnce a přivedeme k varu. To samé uděláme s kroupami, vaříme do změknutí.

Upečenou husu vyndáme z pekáče a sádlo z vrchu výpeku opatrně přelijeme do rendlíku a necháme na mírném plameni vařit. Nasekáme do něj jednu velkou cibuli. Pár stroužků česneku utřeme se solí a přidáme na závěr k orestované cibuli. Křupavou cibulku i s trochou sádla přimícháme k hrachu, přidáme kroupy, sůl, pepř a majoránku.

V pekáči zbyl ještě výpek z husy, který přelijeme do zbytku sádla, ve kterém jsme restovali cibulku. Do prázdného pekáče můžeme dát půlku šouletu, kousky husy a zbytek šouletu, aby maso bylo zasypané. Přikryjeme pokličkou a dáme ještě na 20 minut zapéct do trouby.

Co s výpekem? Připravíme tzv. rezatý sos:

Zbylou tekutinu z pečené husy (tzn. zbylé sádlo a výpek) svaříme alespoň na polovinu, na vrchu se oddělí sádlo a dole zůstane svařený výpek. Sádlo opatrně slijeme a do výpeku přidáme trošku jíšky, orestujeme. Pak výpek zalijeme asi 2 dl studené vody a mícháme, dokud se tekutiny nespojí v jednu silnou omáčku, kterou přecedíme a podáváme k huse v šouletu.

Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Husa v šouletu

    Celkový počet komentářů: 1

    • Libchen
      Libchen

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      28.07.2015 05:34:28


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Husa v šouletu

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.