reklama
hledat uživatel
       

Hummus

Recept na 700g tohoto pomazánkového předkrmu.


  • 3,1

    908×

    3 908
  • 45 min

  • 17×

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Postup přípravy

Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Měla by zdvojnásobit svůj objem, proto musí být objem vody nejméně dvojnásobný v poměru k sušené cizrně.


Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme.


Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme, odstraníme z nich světle zelené nebo bílé zárodky klíčků a zbytek nakrájíme nadrobno.


Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme.


Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji nahrubo. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme.


Hummus dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.


Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Hummus

    Celkový počet komentářů: 32
    • Miroslav Bilej
      Miroslav Bilej

      Navim jak vi lidičky ale ja si pripravim tousty htoustovači potřu hodně palivou pomazankou s česeku položim platek šunky platek syra kolečko rajčte a dam do toustovače zapec neš syr jse nerostavi

      27.05.2018 10:27:50

    • Miroslav Bilej
      Miroslav Bilej

      Tousty

      Navim jak vi lidičky ale ja si pripravim tousty htoustovači potřu hodně palivou pomazankou s česeku položim platek šunky platek syra kolečko rajčte a dam do toustovače zapec neš syr jse nerostavi

      27.05.2018 10:25:05

    • jan
      jan

      labužníci zdravím. měl jsem to štěstí, že v městě Betlém, hotelu Bethlem in byl rodinný podnik a kuchař vařil jídla Palestinských Arabů. Využití různých druhů koření, byla jeho doména Velmi spokojeni účastníci zájezdu.. Při večerní diskuzi jen tak samozřejmě bez tajností, řekl, že na veškeré luštěniny, když se máčejí přes noc, tak zásadně ( po propláchnutí) dávají trošku jedlé sody. Soda bikarbona. Na 1/2 kg luštěniny asi rovnou kávovou lžičku.
      Hummus si dělám cca 3x do roka z 1/2 kg sáčku cizrny. Fazole a j. Vaří se luštěnina i se sodou. Ale !!. Vaření je podstatné kratší a luštěniny měkčí. Nutno si toto pohlídat. Zvláště cizrna je pak měkčí a lépe se vše mixuje. Jinak kombinace podle chuti. Palestinci vůbec nešetří trhanou a málo sekanou listovou Petržílkou. Na naše zvyklosti asi 4 násobně. Stálé zdraví. JM

      08.04.2016 21:24:13


    • jaarin
      jaarin

      Komentář k receptu Hummus

      Jaky je rozdil mezi rimskym kminem a tim obycejnym? ;-) rimsky nebyl :-)
      Jinak ja serviruju na taliri, uprostred bazenek olivace, sousta namacim a zdobim prouzkem Habaneros a syrovou cibuli, obcas kousek salatovky a rajcete.. Mnam

      14.02.2016 10:47:18

    • Buendia
      Buendia

      Komentář k receptu Hummus

      Doporučuju kombinaci s avokádovým guacamole
      http://www.karizona.cz/2015/04 /guacammus.html

      14.04.2015 12:26:00

    • Buendia
      Buendia

      Doporučuju kombinaci s avokádovým guacamole - http://www.karizona.cz/2015/04 /guacammus.html

      14.04.2015 12:20:52

    • Milan
      Milan

      Základ hummusu: cizrna, tahini, citron a římský kmín. Chuť můžete dotáhnout dalšími složkami: česnek, pepř, sůl, chili, koriandr, olej sezamový/olivový atd. To podle chuti. Nebojte se experimentovat...;)!

      25.08.2014 21:46:46

    • stavros666
      stavros666

      Jen jednou jsem to zkusil a byla z toho ostuda.......///
      Vůbec mne,ani přátele to neoslovilo,ale na tom nezáleží,protože...
      proti gustu žádný dišputát...!!!
      PO DRUHÉ TO UŽ ZKOUŠET,RADĚJI,NEBUDU....///

      06.04.2014 13:05:57


    Nalezeno receptů: 32
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Hummus

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.