reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Hovězí Wellington

Hovězí Wellington

Slavnostní úprava hovězí svíčkové v listovém těstě.


  • 4,8

    165×

    4,7 165
  • 2 hod

  • 10×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 776 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 006 hodnocení

Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem

14. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 732 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 821 hodnocení

Léto prostě chutná: Zavařujte, grilujte a zkuste nové recepty

13. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Recept na meruňkový koláč s tvarohem krok za krokem

12. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 604 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 778 hodnocení

Nedělní ráno nemůže začít lépe: Vyzkoušejte recept na borůvkovo-banánové lívance

12. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 675 hodnocení

Dokonalý hovězí biftek: Jak na to, aby byl opravdu šťavnatý?

11. 7. 2020

Postup přípravy

Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na dva cca 300 g kousky. Osolíme a opepříme (poměrně dost). Maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, cca 2 minuty, jen aby se maso zatáhlo. Maso přendáme na talířek, pomažeme celé hořčicí a dáme do lednice vychladnout.

Ve vařící vodě spaříme listový špenát, slijeme a necháme vychladnout.
Očištěné žampiony vložíme do kutru a rozdrtíme na fáš. Osolíme, opepříme a vložíme na teflonovou pánev. Smažíme tak dlouho, než zbavíme houby takřka veškeré vody. Necháme vychladnout.

Na potravinářskou folii si rozložíme plátky parmské šunky, tak, aby se jednotlivé plátky cca jedním centimetrem překrývaly. Potřebujeme vytvořit plochu tak velkou, abychom do ní následně mohli zabalit maso. Na šunku naklademe listy spařeného špenátu. Přidáme vrstvu houbového duxelles. Doprostřed vložíme maso, zabalíme i s potravinářskou folií, pořádně utáhneme a vložíme do lednice na 15 minut. Tímto způsobem nachystáme i druhý balíček.

Na pomoučněném vále si rozválíme dva pláty listového těsta silné cca 3 mm a velké tak, abychom do nich mohli následně zabalit balíček s masem a ještě nám zbylo cca 5 cm na překrytí. Okraje (minimálně 3 cm) pomažeme žloutky.

Z balíčku s masem odstraníme folii a položíme na střed plátu listového těsta.
Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje, tak aby nám šťáva nemohla vytéct. Položíme na zapékací misku a z horní (té hezčí) strany a z boku pomažeme žloutky a osolíme hrubozrnnou solí. Následně lehce nožem, tak abychom těsto neprořízli, vytvoříme na horní stranu ozdobný ornament. Na horní straně, například špejlí, vytvoříme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo.

Hovězí Wellington vložíme do rozpálené trouby na 180 - 200 °C. Pečeme dle požadavku na stupeň propečení. Pro doporučený stupeň medium cca 35 minut. Následně necháme deset minut maso odpočívat na prkénku, poté rozřežeme na cca 2 - 3 cm vysoké plátky a servírujeme.

Tento recept je fantastický, neuvěřitelně chutný a slavnostní. Obrovská výhoda je, že si je možné vše předem nachystat klidně den dopředu a až přijde ta veledůležitá návštěva, balíček jen pomazat žloutkem, vytvořit ozdobný ornament a vložit do trouby. Za půl hodinky, zatímco se budete věnovat své návštěvě, jen vyndáme a necháme 10 minut odpočinout, což nádherně provoní byt a všem se budou sbíhat sliny. Pak už jen stačí naporcovat. Doporučuji použít nůž se zoubky a porcovat přímo před návštěvou. Ten wow efekt je skvělý. A pak stačí už jen poslouchat pochvaly.

Hovězí Wellington se ovšem dá též udělat z vepřové panenky nebo z velmi levných kuřecích prsou. Cena je v takovém případě více než přijatelná a parádu s tím naděláte takřka stejnou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Hovězí Wellington

    Celkový počet komentářů: 24
    • Olga Němcová
      Olga Němcová

      Komentář k receptu Hovězí Wellington

      Zítra to budeme dělat

      25.04.2020 13:45:37

    • Petr Vaněk
      Petr Vaněk

      Komentář k receptu Hovězí Wellington

      Udělat hovězí Wellington " z vepřové panenky nebo z velmi levných kuřecích prsou " ?
      Fuj, co to má být? Humus a la Babica? Hovězí Wellington se dělá z HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ a z ničeho jiného - náhražky mohou být i dobré a chutné, ale, proboha, neříkejte tomu Hovězí Wellington. Mimochodem, recept není stoletý, ale minimálně dvousetletý, protože se připisuje vévodovi z Wellingtonu, který v roce 1815 porazil Napoleona u Waterloo.

      10.02.2017 08:22:21

      • Jiří
        Jiří

        Re: Komentář k receptu Hovězí Wellington

        Vy chytráci, jak má tento recept připravit nekuchař? Co je to fáš a kutr?
        Nebo počítáte s tím, že to nekuchaři nesmí připravovat a je tam jen tak pro zajímavost?

        14.06.2019 18:35:44


    • Elektrik
      Elektrik

      Komentář k receptu Hovězí Wellington

      Výborná záležitost. Postup jsem zachoval a výsledek opravdu velmi potěšil. Pro jistotu jsem ještě zakoupil teploměr na steaky a udělal jsem dobře. Doba pečení byla 26 minut na medium rare při hmotnosti jednoho kusu svíčkové 350g. Teplota v jádru pak 55°C. Dobrota to byla veliká a opravdu nezbylo :-D :-D :-D

      13.12.2015 12:59:00

    • jaroslav
      jaroslav

      hovezi wellington

      Udelal jsem ho z veprove panenky a bylo to super nemelo to chybu.

      25.01.2015 15:42:31

    • matus
      matus

      Komentář k receptu Hovězí Wellington

      Je to originalny recept a preto by mal byt zachovany jeho postup. Original v tomto recepte nie je spenat a chyba tam palacinka - maso je obalene okrem listkoveho cesta aj do palacinky. Inak super

      05.01.2014 12:04:59

      • Dvořákovi
        Dvořákovi

        Re: Komentář k receptu Hovězí Wellington

        Tento recept je dle Ranseye Gordona, tak jak byl vařen V Pekelné kuchyni.
        Tak jsem si říkal, že pro fanoušky HK by bylo zajímavé si tento recept vyzkoušet. Vím, že existuje i více modifikací, s různými druhy masa a nebo se používá místo listového těsta palačinka, ale to už záleží na každém kuchaři či kuchařince.
        V každém případě děkuji za komentář.

        08.01.2014 10:13:30

      • saturas
        saturas

        Re: Komentář k receptu Hovězí Wellington

        no hlavně tam nemá být dijonská tedy francouzská hořčice, to Ramsey zdůrazňuje

        26.09.2014 13:02:44


    Nalezeno receptů: 24
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Hovězí Wellington

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.