Hovězí maso použijeme libové. Nakrájíme je na menší kostičky. Můžeme použít i mleté maso. Zeleninu očistíme. Česnek nakrájíme na plátky, žampiony na čtvrtky a velké mrkve na širší kolečka. Cibuli nakrájíme na třetiny.
Na troše oleje orestujeme maso, osolíme jej a opepříme. Poté přidáme česnek, cibuli a necháme dál restovat. Přidáme hrášek, mrkev a žampiony a opět necháme restovat. Když zelenina změkne, zalijeme vše červeným vínem a přidáme nové koření a bobkový list. Vzniklou směs necháme ve víně dusit 15 - 20 minut.
Mezitím předehřejeme troubu a uděláme bramborovou kaši.
Do velké zapékací mísy dáme připravenou masovou směs. Na ni rovnoměrně navršíme bramborovou kaši. Hovězí s bramborovou kaší po anglicku zapékáme dozlatova asi při 180 °C.
Zapečené hovězí s bramborovou kaší po anglicku ihned podáváme.