reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hovězí polévka od babičky

Voňavý hovězí vývar u nás vždy patřil k nedělnímu obědu. Na tu chuť a vůni se nezapomíná.


  • 4,6

    199×

    4,5 199
  • 2 h 30 min

  • 33×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 703 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 939 hodnocení

Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem

7. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 677 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 754 hodnocení

Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět

6. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Chcete začít jíst zdravěji? Se salátem z červené rýže a quinoy nešlápnete vedle

6. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 588 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 741 hodnocení

Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény?

5. 4. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 282 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 630 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

4. 4. 2020

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat.

Hovězí polévku vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Játrové knedlíčky jsou vítány. Hovězí polévku od babičky podáváme teplou.

Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává se méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Hovězí polévka od babičky

    Celkový počet komentářů: 81
    • Denise
      Denise

      Komentář k receptu Hovězí polévka od babičky

      ptámám se již po druhé jaký je rozdíl mez kosti morkovou a špikovou.děkuji

      04.01.2020 12:28:19

    • Denise
      Denise

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      04.01.2020 12:26:25

      • sikulka
        sikulka

        Re: Komentář k receptu Hovězí polévka od babičky

        Denise - morková kost má morek,špiková ho nemá...!!!

        04.01.2020 17:28:24


    • Radek
      Radek

      Komentář k receptu Hovězí polévka od babičky

      Na elektrický papinak Avair nedám dopustit lze v něm vařit i při nižší teplotě, dle programu a polévka je podle mne lepší než šestihodinové vaření v hrnci. Také jsem byl dlouho dobu zastáncem klasického vaření. V klasickém papiňáku to asi nebude tak jednoduché uhlídat teplotu.

      30.03.2016 10:27:50

      • sikulka
        sikulka

        Re: Komentář k receptu Hovězí polévka od babičky

        To několikahodinové vaření hovězího vývaru má své důvody a naše babičky to věděly. Kosti obsahují spoustu léčivých věcí (zapomněla jsem jak se jmenují, ale dá se to vyguglit na internetu), které se vyluhují právě tím pomalým vařením, kdy voda jenom lehce probublává. Nedá se to uspěchat, jinak máte " jalovou " vodu a i na chuti nic moc.Taky jsem měla papiňák, ale před mnohalety letěl. Ted používám pomalý hrnec.Zkuste to a poznáte rozdíl.

        04.01.2020 17:42:38

    • xenifer
      xenifer

      proč si to neusnadnit

      souhlasím skoro se vším,ale proč bych měla v dnešní době vařit takovou dobu polévku,babička asi platila v té době méně za otop tak si to na te dědíně v tom kachlaku mohla dovolit.Holka dneska se vaři ekonomicky a je to taky chutné ale je to rychléééé.

      04.12.2011 17:54:18

      • sikulka
        sikulka

        Re: proč si to neusnadnit

        xenifer - to máte pravdu, rychlé vaření je ekonomičtější. A co takhle polévka z pytlíku? Je to ještě rychlejší, ekonomičtější a dá to méně práce !!!

        04.01.2020 17:55:26


    Nalezeno receptů: 81
    |< << 123456789 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Hovězí polévka od babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.