reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hovězí oháňka na červeném víně a zelenině

Recept na velmi chutnou a voňavou dušenou hovězí oháňku na červeném víně a zelenině.


  • 2,9

    15×

    2,8 15
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Mrkev s petrželí nakrájíme na silnější kolečka, asi 1/3 celerové bulvy nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, spodní slupku necháme a překrojíme na polovic. Cibuli opečeme. Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.

Hovězí oháňku nasekáme, starostlivě odstraníme úlomky kostí, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 4 litry studené vody, ve které je necháme asi hodinu odpočívat. Přidáme sůl, část očištěné zeleniny, celé nové koření, celý černý pepř a 2 bobkové listy. Vše vaříme sotva znatelným táhnutím na nejnižším plameni cca 3 hodiny. Maso vybereme na talíř a vývar udržujeme horký.

V jiném hrnci opečeme do hněda kostky uzené slaniny na lžíci oleje a másla. Přidáme nasekanou druhou cibuli a opékáme za stálého míchání, dokud nezkaramelizuje. Přilijeme suché červené víno a necháme ho zprudka odpařit, přidáme maso a opečeme z každé strany. Zalijeme částí horkého vývaru, přihodíme bobkový list a větvičky rozmarýnu.

Tento hrnec vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dusíme 2 hodiny. Podle potřeby promícháváme a podléváme horkým vývarem. Maso, které už odpadává od kosti, vybereme na talíř, hrnec se zeleninou položíme na nejnižší plamen, vybereme tuhé části, směs zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání zahustíme, provaříme asi 20 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky. Maso vložíme zpět a dobře prohřejeme.

Horkou hovězí oháňku na červeném víně podáváme na lůžku ze zeleniny. Skvělou přílohou je bramborová kaše, kynutý knedlík, ale dobře chutná i jen tak s čerstvě upečeným domácím chlebem. Jde o velmi chutnou a voňavou úpravu hovězí oháňky, která se nám za trpělivost a vynaloženou námahu odmění nebem v puse.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Hovězí oháňka na červeném víně a zelenině

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.