Maso nakrájíme na kousky. Na rozpáleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájené maso na ní osmažíme do hněda. Přidáme bobkový list, hřebíček, pepř, sůl, ocet, masox a vše promícháme. Plamen nebo varnou desku stáhneme, hrnec přikryjeme pokličkou a maso dusíme ve vlastní šťávě.
Za občasného míchání a podlévání dusíme maso přibližně 2 hodiny doměkka. Maso se při zkoušce vidličkou musí skoro rozpadat. Před posledním podlitím maso posypeme moukou, dobře promícháme a pak podlijeme podle potřeby, jak má být omáčka hustá. Vše dobře promícháme, dovedeme k varu, podle chuti přidáme med, popřípadě dosolíme a povaříme ještě asi 5 minut. Bobkový list, hřebíček a kuličky pepře můžeme před podáváním odstranit.
Hovězí maso po holandsku podáváme s vařeným bramborem a červeným sladkokyselým zelím.