reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

Dnes se hovězí líčka považují za lahůdku, tak přidávám jeden z receptů na velmi chutnou úpravu této dobroty.


  • 3,0

    14×

    3 14
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Postup přípravy

Hovězí líčka zbavíme tuhých částí a odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší hrubší řízky, které osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, očištěný česnek pokrájíme na plátky a feferonku pokrájíme na jemno. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na hrubší kousky o tloušťce asi 2 - 3 cm.

V horkém sádle zprudka opečeme řízky z hovězích líček, nehýbeme s nimi a necháme povrch zkaramelizovat pěkně do hněda - asi 3 až 4 minuty. Nepícháme do masa, aby nevytekla přebytečná šťáva zevnitř, potom řízky podebereme dřevěnou špachtlí a obrátíme, tehdy to jde už lehce, sami odskočí ode dna hrnce a stejným způsobem je opečeme z druhé strany.

Opečená hovězí líčka vybereme na talíř, do výpeku dáme cibuli a feferonku, stáhneme plamen na střední a cibuli restujeme téměř do hněda. Potom přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji pěkně zkaramelizovat.

Přisypeme mletou sladkou papriku a za stálého míchání ji necháme v horkém tuku úplně rozpustit. Přidáme domácí rajčatovou šťávu, bobkové listy, celé nové koření, celý jalovec a tymián a krátce orestujeme. Přilijeme suché červené víno, zvýšíme plamen a necháme prudce vařit asi 20 minut, aby se odpařil alkohol.

Do tohoto základu přidáme opečená hovězí líčka, zalijeme horkým domácím hovězím vývarem asi do poloviny masa, osolíme a přikryjeme pokličkou. Necháme jen táhnout na minimálním plameni za občasného podlití malým množstvím vývaru a dusíme, dokud líčka nezměknou až tak, že se začnou rozvlákňovat a dají se krájet i lžící, což trvá asi 3 hodiny.

Šťava je potom přirozeně zahuštěná a rosolovitá pomalým dlouhým dušením uvolněným klihem a rozvařenou cibulí. Výsledné šťávy nemá být mnoho, ale jen málo, asi tolik jako při vaření guláše. Nikdy nezahušťujeme moukou!

Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem servírujeme horká spolu se zeleninou a bramborovou kaší. Časově je to sice náročné jídlo, ale je to gurmánský zážitek, který se vyplatí. Cenově je to poměrně laciné jídlo, které je velmi chutné, jemně pikantní a voňavé po víně, česneku, bylinkách a koření.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

    Celkový počet komentářů: 2

    • Hurka
      Hurka

      Výborné!!!!

      Úžasné! Ke konci trochu zahustit např. nastrouhaným bramborem. Vařil jsem to pomalu téměř 5 hodin a výsledek stál za to. Vínem a tymiánem nešetřit! Naprosto doporučuji!!!

      06.07.2017 21:42:21

    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.