reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

Dnes se hovězí líčka považují za lahůdku, tak přidávám jeden z receptů na velmi chutnou úpravu této dobroty.


  • 3,1

    15×

    3,1 15
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Postup přípravy

Hovězí líčka zbavíme tuhých částí a odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší hrubší řízky, které osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, očištěný česnek pokrájíme na plátky a feferonku pokrájíme na jemno. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na hrubší kousky o tloušťce asi 2 - 3 cm.

V horkém sádle zprudka opečeme řízky z hovězích líček, nehýbeme s nimi a necháme povrch zkaramelizovat pěkně do hněda - asi 3 až 4 minuty. Nepícháme do masa, aby nevytekla přebytečná šťáva zevnitř, potom řízky podebereme dřevěnou špachtlí a obrátíme, tehdy to jde už lehce, sami odskočí ode dna hrnce a stejným způsobem je opečeme z druhé strany.

Opečená hovězí líčka vybereme na talíř, do výpeku dáme cibuli a feferonku, stáhneme plamen na střední a cibuli restujeme téměř do hněda. Potom přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji pěkně zkaramelizovat.

Přisypeme mletou sladkou papriku a za stálého míchání ji necháme v horkém tuku úplně rozpustit. Přidáme domácí rajčatovou šťávu, bobkové listy, celé nové koření, celý jalovec a tymián a krátce orestujeme. Přilijeme suché červené víno, zvýšíme plamen a necháme prudce vařit asi 20 minut, aby se odpařil alkohol.

Do tohoto základu přidáme opečená hovězí líčka, zalijeme horkým domácím hovězím vývarem asi do poloviny masa, osolíme a přikryjeme pokličkou. Necháme jen táhnout na minimálním plameni za občasného podlití malým množstvím vývaru a dusíme, dokud líčka nezměknou až tak, že se začnou rozvlákňovat a dají se krájet i lžící, což trvá asi 3 hodiny.

Šťava je potom přirozeně zahuštěná a rosolovitá pomalým dlouhým dušením uvolněným klihem a rozvařenou cibulí. Výsledné šťávy nemá být mnoho, ale jen málo, asi tolik jako při vaření guláše. Nikdy nezahušťujeme moukou!

Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem servírujeme horká spolu se zeleninou a bramborovou kaší. Časově je to sice náročné jídlo, ale je to gurmánský zážitek, který se vyplatí. Cenově je to poměrně laciné jídlo, které je velmi chutné, jemně pikantní a voňavé po víně, česneku, bylinkách a koření.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

    Celkový počet komentářů: 2

    • Hurka
      Hurka

      Výborné!!!!

      Úžasné! Ke konci trochu zahustit např. nastrouhaným bramborem. Vařil jsem to pomalu téměř 5 hodin a výsledek stál za to. Vínem a tymiánem nešetřit! Naprosto doporučuji!!!

      06.07.2017 21:42:21


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.