reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hovězí játra na zelenině

Jednoduchý recept na jatýrka s vynikající zeleninovou omáčkou.


  • 4,4

    14×

    4,4 14
  • 25 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Játra opláchneme ve vlažné vodě a necháme okapat, popř. osušíme kuchyňskou utěrkou. Nakrájíme na cca 0,5 - 1 cm tlusté plátky (proto vybíráme játra vyšší) a zbytek, ze kterého už plátky nepůjdou, rozkrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, vysemínkovanou papriku na kratší nudličky a rajčátka na osminky, které ještě nakrájíme na několik plátků.

Slaninu nakrájenou na menší kostičky dáme do dostatečně velkého hrnce (musí se tam vejít i všechna zelenina a játra), bez přidání jiného tuku či oleje na mírnějším ohni vyškvaříme. Pozor, prská to! Když je slanina dostatečně vyškvařená, játra obalíme v hladké mouce a přidáme ke slanině. Z obou stran krátce osmažíme. Otočíme 2 - 3 x. Zmírníme plamen. Pokud připravujeme větší množství, můžeme ještě přidat trochu mouky, osmahneme, podlijeme vodou a důkladně mícháme. Vznikne nám jíška, kterou zředíme tak, aby základ připomínal řidší kaši.

Nyní přisypeme všechnu pokrájenou zeleninu, promícháme a necháme na mírném ohni za občasného míchání dusit pod pokličkou. Zelenina pustí šťávu, ale pokud se nám bude zdát málo, můžeme vodu přilít. Necháme pod pokličkou tak dlouho, dokud není zelenina vydušená a játra po rozkrojení nejsou měkká. Nakonec dochutíme trochou vegety. Můžeme i přisolit, ale pozor - slanina i vegeta jsou slané dost, tak doporučuji nejprve ochutnat. Hlavně nesolíme játra před vložením do hrnce, ztvrdla by!

Hovězí játra na zelenině podáváme nejlépe s rýží.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Hovězí játra na zelenině

    Celkový počet komentářů: 3
    • Martina
      Martina

      Komentář k receptu Hovězí játra na zelenině

      To jakože vážně jíte?

      03.02.2017 11:48:28

    • Tea
      Tea

      Vynikající

      Vynikající recept, včera uvařen a vyzkoušen u mě doma ve Francii a nemá chybu. Chutnal i mému francouzskému muži, který prohlásil, že to je jedna z nejlepších omáček, jakou jedl. Takže má úspěch i ve Francii a příště ho uvařím i francouzským návštěvníkům. Místo vegety jsem použila zdejší bylinkové koření.

      31.03.2016 12:10:14

    • Atilla
      Atilla

      Skvělá kombinace

      Jednoduchá a velmi chutná varianta na zelenině, kterou miluji. Papriky a rajčata nemají chybu. Namísto vegety jsem použila 2 lžičky Ajvaru mírně pálivého.

      13.08.2014 00:12:54


    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Hovězí játra na zelenině

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.