Recept na hovězí hamburger a perfektní housku.
těsto | |
---|---|
1 lžíce | cukr |
1 lžíce | sůl |
100 g | máslo |
42 g | droždí |
750 g | hladká mouka |
200 ml | teplá voda |
200 ml | teplé mléko |
podle potřeby | |
slanina | |
rajče | |
čedar | |
ledový salát | |
okurka sterilovaná | |
tatarská omáčka | |
grilovací omáčka | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
na potření | |
vejce | |
na ozdobu | |
kmín | |
sezam | |
mák | |
hrubozrnná sůl | |
směs | |
1 kg | hovězí maso |
Hovězí maso (minimálně hovězí zadní kýta a výše) pomeleme alespoň dvakrát, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Z této hmoty uděláme zhruba 150 gramové placky vysoké cca 1,5 - 2 cm, které dáme na dvě hodiny odpočinout do ledničky. Prosím, nemíchejte do masa žádnou cibuli, vejce, strouhanku, mletou papriku, hořčici apod., aby jste z masa neudělali sekanou! Mezitím si připravíme domácí housky. Kupované housky nedoporučuji, zkusil jsem jednou a nedal bych je ani psovi. Do mísy dáme hladkou mouku, rozdrobíme droždí, nalijeme teplé mléko, rozpuštěné máslo a teplou vodu, vsypeme sůl s cukrem a vše promícháme do krásně vláčného těsta. Pokud by chyběla mouka, tak trochu dodáme, aby bylo těsto perfektní a moc se nelepilo. Jakmile bude těsto hotové, tak ho zakryjeme utěrkou a dáme na vyhřáté místo, nebo do další nádoby s teplou vodou, kde ho necháme cca 60 minut. Jakmile těsto nakyne, tak ho znovu prohněteme a uděláme z něho hada, z kterého odřežeme kousky tak, aby byly stejně velké. Mně to vychází na 6 kusů, které se pěkně vejdou na plech. Tyto kousky potom vyhněteme do bulek a dáme je na plech. Já osobně dávám na plech pečicí papír, který pomažu olivovým olejem a na něho dám vyhnětené housky. Housky poté zakryjeme a cca 15 - 30 minut je necháváme opět kynout do velikosti, kterou potřebuji. Poté housky potřeme rozšlehaným vejcem a podle chutí posypeme sezamem, mákem, hrubozrnnou solí či kmínem. Housky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme je asi 15 - 25 minut, dokud nebudou mít tu správnou tmavou barvu. Jakmile jsou housky hotové, tak je vytáhneme z trouby a okamžitě zakryjeme mokrou utěrkou. Tím myslím, že utěrku prostě namočíme, vyždímáme a položíme na čerstvě upečené housky - housky tím krásně změknou a budou vláčné. Když housky měknou, tak si uděláme burgery. Můžeme použít klasický gril, nebo grilovací pánev, ale já používám kontaktní gril a burger je vždy akorát. Když jsou burgery hotové, tak jednotlivé burgery dáme každý zvlášť, položíme na ně plátek čedaru a přikryjeme na 2 minuty třeba miskou, aby se čedar trochu rozpustil. Mezitím rozřízneme housky, chvíli je osmahneme na grilu, nebo grilovací pánvi a poté plníme. Návod, jak máme hamburgery rádi s přítelkyní: Spodní část housky namažeme tatarkou, nato dáme list ledového salátu, potom burger s čedarem, plátky rajčat, sterilovaných okurek a nějakou grilovací omáčku, ta ale nemusí být, nebo ji můžeme nahradit kečupem. Nakonec můžeme přidat osmaženou slaninu a zaklopíme. Hotový zaklopený hamburger nakonec celý propíchneme špejlí a podáváme.
Recept na hovězí hamburger s kozím sýrem a barbecue omáčkou
Připravte si domácí hovězí hamburger podle našeho receptu krok za krokem a staňte se králem zahradní grilovačky.
autor Petr
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena