Recept na výborný hovězí guláš.
4 stroužky | česnek |
1 ks | brambory |
1 lžička | majoránka |
500 g | cibule |
3 lžíce | sádlo |
70 g | rajčatový protlak |
500 g | hovězí kližka |
1 lžička | mletý kmín |
2 lžičky | mletá sladká paprika |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
pepř |
Cibuli nakrájíme nadrobno a kližku nakrájíme na stejné kostičky. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme dohněda, hnědnutí cibule pozorujeme cca po 15 minutách. Následně přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, dobře mícháme. Když je maso opečené, zasypeme sladkou paprikou (pokud chceme pikantní guláš, přidáme pálivou papriku či chilli). Rychle promícháme, aby paprika nezhořkla, následně osolíme a opepříme. Maso podlijeme cca 0,2 l vody a promícháme. Následně přidáme rajský protlak, dále do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek, podrcenou majoránku a necháme dusit při nejnižší možné teplotě. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme, podle potřeby přiléváme vodu. Jakmile je maso měkké, podle preferencí dodáme některou z výše uvedených surovin. V případě, že použijeme pěknou kližku, guláš nemusíme zahušťovat, protože o zhoustnutí se postará rozpuštění klih z masa. V případě potřeby ale zahustíme dle našich preferencí (chlebová strouhanka, strouhaná syrová brambora, klasická jíška). Guláš z hovězí kližky podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
autor Lukáš Dvořák
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena