Vyhlášený hovězí guláš podle Richarda Nováka. Nejlepší guláše jsou z hovězí kližky, a tak přidávám svůj recept.
6 stroužků | česnek |
1 hrst | majoránka |
5 ks | cibule |
1.5 l | vývar z kostí |
0.5 hrnku | hladká mouka |
1.5 kg | hovězí kližka |
1 lžíce | mletý kmín |
3 lžíce | rajský protlak |
3 lžíce | mletá sladká paprika |
5 lžic | sádlo vepřové |
1 špetka | mleté chilli |
1 lžíce | uzená paprika |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu. Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibuli nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda, tkví v tom, že přidáme malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví. Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Podle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, promícháme a dolijeme zbytek vývaru. Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny. Přílohu k hovězímu guláši si zvolíme podle chuti - čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Guláš podle Richarda Nováka můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu.
Foto: Shutterstock.com
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
autor Richard Novák
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena