Hovězí guláš podle Richarda Nováka

2 h 30 min | hlavní chod | 10 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 21840x
Vyhlášený hovězí guláš podle Richarda Nováka. Nejlepší guláše jsou z hovězí kližky, a tak přidávám svůj recept.
Komentáře receptu 27
Uvařil jsem to (Recept vařilo 14 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu.

Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibuli nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda, tkví v tom, že přidáme malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví.

Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Podle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, promícháme a dolijeme zbytek vývaru.

Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny.

Přílohu k hovězímu guláši si zvolíme podle chuti - čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Guláš podle Richarda Nováka můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu.

Richard Novák autor receptu:

Hovězí guláš podle Richarda Nováka

Počet přidaných receptů: 91

Ingredience

na porcí

Recept Hovězí guláš podle Richarda Nováka byl 12.03.2016 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
180 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka

Celkový počet komentářů: 10
  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka Kateřina 05.05.2017 13:34:28

    Perfektní!

  • Eva
    Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka Eva 03.04.2017 18:19:32

    Výborný gulášek a jednoduchý na přípravu :)

  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka MichelinStar 31.12.2016 08:00:12

    5xhvězda

  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka DitaD. 16.12.2016 08:08:24

    S kmínem a opravdu famózní guláš. Díky za recept

  • Zbytečný 1.krok Stašek 08.08.2016 14:39:06

    První krok - prudké orestování, aby se maso zatáhlo - považuji za naprosto zbytečný. Chceme přece, aby chuť masa přešla do šťávy guláše a ne aby jeho chuť tvořilo jen koření. Šťávy se během dvou až tříhodinového dušení stejně do guláše uvolní, tak proč ztrácet čas nějakým restováním. Měl bych k receptu výhrad více, ale tato je zásadní ....

    • Re: Zbytečný 1.krok Gulageman 20.08.2016 07:51:04

      Já mám rád maso šťavnaté a ne vyvařené, takže nepovažuji krok 1. za zbytečný, ale nezbytný. Šťáva se uvolňuje do omáčky i tak. Děláte to dobře pane Nováku. Podle ostatních komentářů soudě.

      • Re: Re: Zbytečný 1.krok Stašek 28.11.2016 14:59:45

        Já napsal, milý Gulagemane stejně jako Vy, že se šťávy z masa beztoho uvolní a proto je 1.krok zbytečný a tudíž i ztrátou času! Než budete příště reagovat na něco, tak si to nejprve důkladně přečtěte. Nebudete pak vypadat jako t.r.o.u.b.a.

  • KAPR
    Gulášek KAPR 28.11.2016 13:39:38

    Konečně recept bez přidané chemie , kečupu a podobných hnusů .Po zhlédnutí ingrediencí se mi zbíhají sliny a přemýšlím o rychlé návštěvě řeznictví...paráda..

  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka Gulageman 27.11.2016 10:42:42

    Zkoušel jsem to bez kmínu, ale není to ono. Prostě nám tam něco chybělo.

  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka I love guláš 27.11.2016 10:40:05

    Achile Gregor nebo Achile Magor? Dávám kmín vždycky! Má nejen chuťové, ale i zdraví prospěšné vlastnosti.

Nalezeno receptů: 27
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co je to hyperaktivní močový měchýř?

    Co je to hyperaktivní močový měchýř?

    Je časté vyhledávání toalet běžnou součástí vašeho dne? Je pro vás rychlá dostupnost toalety naprostou prioritou, kamkoliv se vypravíte? Vyhýbáte se společenským událostem, návštěvám, zneklidňuje vás cizí prostředí? Pomalu ale jistě se vzdáváte sexuálního života? Možná víme, co za tím stojí.

  • Léto je období vaginálních mykóz a kvasinkových infekcí. Jak jim předejít?

    Léto je období vaginálních mykóz a kvasinkových infekcí. Jak jim předejít?

    Kvasinkové onemocnění nám může znepříjemnit dovolenou i celé léto. Jeho příčinou bývá koupání se v bazénech a na koupalištích, kde dochází k narušení přirozeného vaginálního pH. Ke vzniku onemocnění pak přispívá i nadměrná konzumace sladkostí a stres.




přidat nový recept