Hovězí guláš podle Richarda Nováka

2 h 30 min | hlavní chod | 10 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 24328x
Vyhlášený hovězí guláš podle Richarda Nováka. Nejlepší guláše jsou z hovězí kližky, a tak přidávám svůj recept.
Komentáře receptu 29
Uvařil jsem to (Recept vařilo 15 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu.

Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibuli nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda, tkví v tom, že přidáme malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví.

Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Podle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, promícháme a dolijeme zbytek vývaru.

Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny.

Přílohu k hovězímu guláši si zvolíme podle chuti - čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Guláš podle Richarda Nováka můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu.

Richard Novák autor receptu:

Hovězí guláš podle Richarda Nováka

Počet přidaných receptů: 104

Ingredience

na porcí

Recept Hovězí guláš podle Richarda Nováka byl 12.03.2016 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
204 hlasujících
  • Recept Hovězí guláš podle Richarda Nováka - Hovězí pikantní gulášek kliží, sekané potrubí a kardamom s chilli.. Přeji všem dobré chuti....///
  • Recept Hovězí guláš podle Richarda Nováka - Hovězí gulášek kliží (česká jatka), domácí knedlíček a chilli... Přeji dobrou chuť....///


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka

Celkový počet komentářů: 29
  • Richard Novák
    Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka Richard Novák 13.08.2017 19:44:26

    Děkuji všem za poklonu. Ta vždy potěší.

  • Hovězí guláš 13.08.2017 13:30:43

    Tento guláš jsem uvařil podle Vašeho receptu.Skutečně palec nahoru...byl přímo uchvancancující.Někdo chtěl k němu dom.knedlíček a jiný těstoviny(já uvařil sekané potrubí).Posílám také fotografie tohoto vynikajícího papů a současně přeji všem dobrou chuť i zažívání....///

  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka Kateřina 05.05.2017 13:34:28

    Perfektní!

  • Eva
    Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka Eva 03.04.2017 18:19:32

    Výborný gulášek a jednoduchý na přípravu :)

  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka MichelinStar 31.12.2016 08:00:12

    5xhvězda

  • Komentář k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka DitaD. 16.12.2016 08:08:24

    S kmínem a opravdu famózní guláš. Díky za recept

  • Zbytečný 1.krok Stašek 08.08.2016 14:39:06

    První krok - prudké orestování, aby se maso zatáhlo - považuji za naprosto zbytečný. Chceme přece, aby chuť masa přešla do šťávy guláše a ne aby jeho chuť tvořilo jen koření. Šťávy se během dvou až tříhodinového dušení stejně do guláše uvolní, tak proč ztrácet čas nějakým restováním. Měl bych k receptu výhrad více, ale tato je zásadní ....

    • Re: Zbytečný 1.krok Gulageman 20.08.2016 07:51:04

      Já mám rád maso šťavnaté a ne vyvařené, takže nepovažuji krok 1. za zbytečný, ale nezbytný. Šťáva se uvolňuje do omáčky i tak. Děláte to dobře pane Nováku. Podle ostatních komentářů soudě.

      • Re: Re: Zbytečný 1.krok Stašek 28.11.2016 14:59:45

        Já napsal, milý Gulagemane stejně jako Vy, že se šťávy z masa beztoho uvolní a proto je 1.krok zbytečný a tudíž i ztrátou času! Než budete příště reagovat na něco, tak si to nejprve důkladně přečtěte. Nebudete pak vypadat jako t.r.o.u.b.a.

  • KAPR
    Gulášek KAPR 28.11.2016 13:39:38

    Konečně recept bez přidané chemie , kečupu a podobných hnusů .Po zhlédnutí ingrediencí se mi zbíhají sliny a přemýšlím o rychlé návštěvě řeznictví...paráda..

Nalezeno receptů: 29
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Hovězí guláš podle Richarda Nováka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept